Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel op stapel in De Schans

Geplaatst op: 25 juni 2015

In de Schans gaan de ontwikkelingen gestaag door sinds de gebroeders Geert en Hermen Terwel aan het roer staan. Zo is per 1 juni is Anne’s Kokerij gestart, waar de mensen ‘laaiend enthousiast’ over zijn. Zoals Geert het zo mooi omschrijft. Hij vertelt: “Anne kookt hier op locatie en vanaf elf uur verspreidt zich een heerlijke geur van eten door het huis. Hij kookt met ouderwetse smaken en de mensen vinden het erg lekker. Het aanbod groeit met de dag. Wie niet in de Schans woont, kan hier  komen eten. Vooral voor mensen die de eenzaamheid willen doorbreken, is dit een uitkomst. De maaltijden kunnen ook worden bezorgd in Zwartsluis en in de regio tussen Meppel, Steenwijk, Genemuiden en Hasselt. Alles is mogelijk.”

Over een paar weken, de planning is 15 juli, zal de eerste van de twee nieuwe gesloten afdelingen voor mensen met dementie af zijn. Voor zeven cliënten per afdeling is er dan een eigen woonkamer met ruime badkamer en er komt een gezamenlijke woonkamer met balkon. Koken en wassen wordt op de afdeling zelf gedaan  “Alles wordt verbouwd om het huiselijk te maken. Straks kunnen er bedden in de woonkamer staan, zodat alle cliënten kunnen genieten van het samenzijn in huiselijke sfeer”, aldus Geert.
Sandra vult aan: “Als de eerste verdieping klaar is, verhuizen de mensen van de bestaande verpleegafdeling naar de nieuwe afdeling. De lege afdeling die ontstaat, gaat dan verbouwd worden. Straks hebben wij plaats voor veertien cliënten met dementie verdeeld over twee afdelingen. De oplevering is in september en de feestelijke opening in oktober.” Geert: “En er komt een nieuwe besturing in de lift, zodat wij twee goed werkende liften hebben.”
Naast binnenin het gebouw wordt ook de buitenkant aangepakt; deze wordt geschilderd. Wie langs de Schans rijdt, ziet aan de voorkant bloembakken vrolijk gevuld met rode geraniums. De nieuwe zonneschermen in fleurige kleuren worden over een paar weken geplaatst. De entree is in het najaar aan de beurt voor een nieuwe ‘look’ met nieuw straatwerk. In de tuin komt een dierenweide met geiten, schapen, kippen en een haan. “Dieren in de tuin, dat was al lang een wens van de cliënten. Er komt een groot hek om de tuin, zodat cliënten van de gesloten afdeling ook naar buiten kunnen, zonder dat ze gevaar lopen”, legt Sandra uit.
Zij vervolgt: “Voor alle cliënten is er scheiding van wonen en zorg door het hele gebouw heen. Niet alleen appartementen kunnen gehuurd worden, maar ook zorg ingekocht. Mensen die geen zorg nodig hebben, komen hier in principe niet wonen. De appartementen zitten vol en wij hebben een wachtlijst. Via mond tot mond reclame komen de mensen hier. Ook de samenwerking met de huisartsen is belangrijk. Zij zien waar de behoefte is. Daardoor komen mensen op de juiste plek. De behoefte van mensen om uit Zwartsluis te gaan, wordt steeds minder. Wij merken dat ‘Sluzigers’ die in de regio in een verpleegtehuis wonen, terugkomen naar Zwartsluis.”
Geert reageert: “Het is toch prachtig dat dit gebeurt. Er is bijvoorbeeld een vrouw die in de regio woonde en nu hier woont. Haar man woont nog thuis een eindje verderop en neemt haar nu weer af en toe mee naar huis. Een ander mooi voorbeeld is dat een echtpaar onder één dak kan blijven wonen. De vrouw woont in een aanleunwoning en de man in het verzorgingshuis. Dat is toch heel mooi, dat ze dicht bij elkaar kunnen blijven.”
Sandra en Geert zijn blij dat de Schans blijft. “Wij proberen aan alle zorgvragen te voldoen en hebben een mooi compleet aanbod. In plaats van dat de Schans dichtgaat, kunnen mensen uit Zwartsluis in alle vormen oud worden in eigen woonplaats.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500