Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bijzondere reis naar Kenia

Geplaatst op: 28 juni 2015

Jaap Jan van Dijk bracht onlangs tien dagen in Kenia door. Die reis heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. “Als ik thuiskom van mijn werk, trek ik de kast open. Dan heb je al het eten en drinken wat je maar wilt. Daar moest een hele familie eten van een zak maismeel…”, zegt de in Zwartsluis wonende Genemuidenaar.
“Dat eten ze normaal gesproken met melk, maar die hadden ze niet. Dus haalden ze van dat bruine water uit de rivier en kookten dat. Daarmee aten ze uiteindelijk dat maismeel”, vertelt Van Dijk nog met ongeloof in zijn stem. De armoede in Kenia heeft een diepe indruk op hem gemaakt. “Ondanks al die ellende zijn die mensen altijd vrolijk. Echt, daar kunnen we veel van leren.”
Van Dijk ging voor de Muskathlon en het goede doel Compassion naar Kenia. “Dat heeft te maken met 4Musketier. Een organisatie van christelijke mannen die altijd heftige bijeenkomsten in onder meer de IJsselhallen houden. De oprichters wilden echt in actie komen. Net als ik ploften ze uit het werk op de bank en brachten ze avonden door met televisie kijken. Ze wilden echt wat veranderen in hun leven en in dat verhaal herkende ik mij erg.”
Onderdeel van zo’n verandering is intensief sporten onder het liefst extreme omstandigheden. Vandaar ook dat Van Dijk in Kenia de halve marathon ging lopen. “Vorig jaar kwamen ze al met dat verhaal, maar toen aarzelde ik nog. Die twijfel was dit jaar weg. Je moet tienduizend euro aan sponsorgeld bij elkaar vinden en dat is gelukt. In Kenia heb ik ook ons sponsorkindje Joshua ontmoet. Dat was heel emotioneel. Zijn opa had de tranen in de ogen. Joshua is zijn eerste kleinkind dat gewoon naar school kan. In totaal hebben trouwens vijfhonderd kinderen een sponsorfamilie gevonden.”
Van Dijk laat foto’s zien van die school in aanbouw en het gezin van Joshua. Zijn ogen zijn geopend in Afrika. “De armoede is echt nog gigantisch. Ook de marathon was indrukwekkend. Heuvelop en soms stap je ineens in een enorme kuil in de weg. Daar heeft dan een olifant gelopen. We bezochten verder onder meer de sloppenwijken van hoofdstad Nairobi en gingen ook dieper het land in. Dan kom je over zandwegen die soms worden onderbroken door slootjes ofzo. Ja, de tien dagen in Kenia waren heel bijzonder en hebben weel bij me losgemaakt. Ik ging bijvoorbeeld nog maar zelden naar de kerk, maar dat is nu veranderd.”
Voor Van Dijk was de reis extra bijzonder omdat hij enkele jaren terug zwaar ziek was. “Ik had een ontstoken hartzak en ook vocht in een hartzakje. Dat komt vaker voor, maar de meeste mensen hebben er maar een week last van. Ik heb negen maanden zwaar ziek op bed gelegen. Pas daarna ben ik gaan sporten en later kwam ik ook in aanraking met 4Musketier. Dat het uiteindelijk zou leiden tot het lopen van een halve marathon in Kenia had ik nooit kunnen bedenken.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500