Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Belt is aan het bouwen

Geplaatst op: 30 juni 2015

Tekst en foto's Rina Stam

In Belt-Schutsloot zijn de gondeltenten weer herrezen. Daaronder worden de gondels droog en windvrij gebouwd voor de gondelvaart die plaatsvindt over zes weken op vrijdag 14 augustus. Veel gondelgroepen waren al begonnen met de eerste werkzaamheden in schuren of garages en nu gaat het opbouwen beginnen. Onder de grote tenten, uit het zicht van voorbijgangers, zijn bij verschillende bouwers actief blijkt na een rondje op de maandagavond.

 Arne de Jonge en Jan de Jonge van gondelgroep The Ultimate zijn samen aan het werk. “Wij moeten overal nog mee beginnen en zijn iets later dan gepland, maar gaan ervan uit dat het goed komt. Wij doen altijd maar wat en zien wel hoe het komt. Wanneer wij eenmaal aan het werk zijn, dan zie je de vormen ontstaan en wordt het werken steeds leuker. Het leukst zijn de laatste drie dagen als mensen komen helpen bij het bloemen prikken. Hulp is wel nodig, er komen dit jaar honderdduizend bloemen op onze gondel.”

Op hetzelfde terrein een eindje verderop is een groepje jeugd enthousiast aan het werk. Het is de groep IncreDeBelts die voor het tweede jaar een gondel bouwen. Willian Kamerman woont niet in het dorp. Zijn familie wel. Oma en ooms zijn actief bij verschillende gondelgroepen, hij heeft dezelfde ‘gondelgenen’. Willian is met zijn ouders zes weken in een vakantiehuisje op de Belt en kan zo al zijn tijd in de gondelvaart steken. Dorien de Vos is ook zoveel mogelijk bij de gondel. “Mijn vakantie is de gondelvaart. Het is gezellig met elkaar Vorig jaar deden wij voor het eerst mee met een gondel en was het wat rommelig. Wij moesten steeds op een andere plek aan het werk. Nu hebben wij een vaste plaats en wij hebben zelf een tent gemaakt.” Brigitta Prins vind het vooral gezellig samen aan het werk te zijn. “Veel beter dan thuis op de bank.” Bente Klaver, Romana van Dijk, Stan van Bakel en Kasper Heutink zijn het daar roerend mee eens.

Onder de tent van Increase zijn Jarno Klaver en Kasper de Jonge de bodem aan het leggen op de gondel, zodat daar op gebouwd kan worden. “Midden mei zijn wij al begonnen met het laswerk. Dat doen wij in een schuur; geen last van mietsen en droog. Half juni is de tent opgezet. De bodem is bijna klaar, dan het tapijt leggen onder de tent en een koelkast aansluiten. De koffiemelk moet natuurlijk niet lauw worden”, grapt Kasper. Hij vervolgt: “Het laswerk komt in losse onderdelen en wordt hier in elkaar gezet. Vanaf juli zijn wij elke avond en zaterdag aan het werk en op zondag zitten wij hier dan gezellig samen met een biertje en voor overleg. Hoe meer de tijd vordert, hoe gezelliger het wordt, want dan komen er steeds meer mensen helpen.”

Onder de tenten zullen er weer veel kunstwerken ontstaan, die tijdens de gondelvaart allemaal te bewonderen zijn.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500