Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 maart 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verkoeling op het Zwartemeer

Geplaatst op: 1 juli 2015

Tekst en foto's Henk Kuik

Fotograaf Henk Kuik van Zwartsluis Actueel voer gisteravond mee met de Vijf Gebroeders. Hij kwam terug met veel foto’s en een uitvoerig verslag. “Op de Vijf Gebroeders wordt tegen half zeven het schip uit 1914 door schipper Jan Mateboer gereedgemaakt voor de avondvaart. Langzaam komen de overige bemanningsleden en mijn collega’s van Genemuiden Actueel: Erik Eenkhoorn, Pieter Polman en Sijmon Last aan boord. Op de motor wordt de haven, waar enkele jongelui verkoeling zoeken aan het water, uitgevaren. Er is inmiddels veel vertier “buitengaats” op het Zwartewater.

Ouders met kinderen, soms met een hond aan boord, vermaken zich op deze prachtige avond. Al vlug gaat de motor uit en worden de zeilen gehesen en kan de wind zijn werk gaan doen. Mooi rustig varend gaat het richting Vogeleiland. Het eiland waarop dit voorjaar de in Nederland nog zeldzame Zeearend z’n jongen ter wereld heeft gebracht. Erik denkt hem te kunnen fotograferen, maar helaas laat deze prachtige vogel zich vanavond niet zien. Op het Zwartemeer wordt een kunstmatig eiland aangebracht. Bagger wordt vanuit een schip in het mooie schone water van het randmeer gestort.

Halverwege de Ketelbrug op het Zwartemeer wordt de steven gekeerd en wordt de terugweg aanvaard. Tegen de wind in is het laveren geblazen. Nu moet er stevig gewerkt worden door de bemanning. Met een langzaam boven de polder zakkende zon doet de Vijf Gebroeders als zeilschip z’n naam eer aan. Telkens klinkt het: “We gaan overstag”. Het voormalige zoute water klotst tegen de zwaarden. Ja, deze mannen kunnen zeilen.

Dan komen er twee schepen ons tegemoet varen. Ja, het is de ZS13 uit Zwartsluis met de wind vol in de zeilen. De oudste nog varende botter van Nederland en daarnaast een containerschip dat op weg is naar Rotterdam. De bemanningen van de beide oude schepen groeten elkaar en wij vervolgen onze weg richting het Zwartewater. Op de motor met bijstaande zeilen gaat het richting Genemuiden.

Weidevol, met gehavende kap trekt aan ons voorbij. Zwarte Sterns maken duikvluchten op zoek naar vis. Ook schapen zoeken verkoeling aan de waterkant. Schipper Mateboer trekt tevreden aan een sigaartje. Dan wordt het, bij het naderen van de pont, zeer levendig op het water. Als horzels jakkert de jeugd rond het statig varende vrachtschip. Na het passeren van Genemuiden wordt het weer rustig en varen we richting Zwartsluis. Bij Hotel Zwartewater wordt gedraaid en wordt de DAF motor weer het zwijgen opgelegd en zeilen we richting de thuishaven van de Vijf Gebroeders.

Terwijl de zon langzaam onder gaat, de ZS13 ook weer richting thuishaven vaart, de jeugd van Genemuiden het water heeft verlaten, varen we de haven in. Vakkundig wordt er afgemeerd. Bedankt bemanning van de Vijf Gebroeders voor een prachtige avond op het water. Een aanrader om zo’n vaart op dit mooie schip te maken. Ook bedankt Erik Eenkhoorn voor de uitnodiging.”

Voor een vaart op de Vijf Gebroeders zie: www.vareningenemuiden.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500