Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Herinneringen van een schoolmeester (25)

Geplaatst op: 3 juli 2015

Het carillon van de Sint Nicolaaskerk strooit een melodie uit Valerius’ Gedenck-clanck over de Greente. Hij fietst door het stadspark naar huis. De kooiker begroet hem uitbundig en hij neemt hem mee naar het veerhoofd. Baliekluivers genieten er van het zonnetje. Eentje heeft ome Jan nog gekend, die soms sisal loste bij de oude kokosmattenfabriek aan het Jaagpad. In zijn jeugd mocht hij wel eens mee op de verre tocht naar het noorden over de oude Zuiderzeestraatweg. Bij het krieken van de dageraad werd hij dan door moeder gewekt en van proviand voorzien. Met de Bedford reden ze naar de haven van Rotterdam om te laden. De vracht werd vele uren later gelost bij de voorloper van de moderne tapijtfabriek. Om de hoek van de Schoolstraat stond een VGLO, een onderwijsvorm die door de Mammoetwet in ’68 de nek werd omgedraaid. Na een leegstand van enkele jaren werd het in ’71 een lagere school, waar hij in ’78 meester Blom opvolgde.

Er zit een grote zaagbek bij zijn appartement. Enkele weken geleden was hij nog in gezelschap van een vrouwtje, maar zij is er met een ander vandoor gegaan. Als hij zijn schuwheid verliest en de mens wat dichterbij laat komen, wordt zijn handicap duidelijk. Een vleugel is gehalveerd. Hij kan de Wieden niet meer halen op eigen kracht en wordt verwezen naar speciaal viswater zoals een kind dat het niet meer redt in het regulier onderwijs. In dat laatste komt echter verandering, want de directeur van het samenwerkingsverband De Brug in Zwolle wil het aantal kinderen van de sbo-school halveren. Het is hem menens want hij neemt zijn directeuren zelfs mee naar New York om passend onderwijs met eigen ogen te aanschouwen. De heren directeuren zijn amper terug van over de grote waterplas of ze schrijven een studiedag uit voor alle schoolteams van de federatie Veluwezoom en IJsselstreek. Het nodige vuurwerk rond passend onderwijs wordt afgestoken. Voortschrijdend inzicht ligt eraan ten grondslag. Als je wilt dat kinderen met elkaar omgaan, moet je ze ook bij elkaar zetten. Dan zullen ze als volwassenen ook samen leven. Toch wordt gerept van uitzonderingen: kinderen met ernstige gedragsproblemen.

Vrij laat in het seizoen gaat hij op schoolkamp naar Lemele. Alleen de twee mannen gaan met hem mee. De rest van de school moet doordraaien op vrouwkracht. Hij voelt er eigenlijk weinig voor de dames thuis te laten, maar de beide heren wuiven zijn bezwaren weg. Koken kunnen zij ook wel. De ouders vinden het eveneens niks. Wat nu als er een meisje tijdens dit kamp voor het eerst gaat menstrueren? Tja….bij zulke indringende vragen staat zelfs hij met een mond vol tanden. In vier uur overbruggen ze op de fiets de vijftig kilometer naar de Eskamp. Het weer zit gelukkig mee en het programma in de Sahara loopt geen averij op. Seth leert de jeugd hoe een kompas werkt en stuurt hen de Breeveertien op. ’s Avonds staat totemroof op het programma, maar de totems liggen nog op school. Puntje voorbereiding. Toch makkelijk dat de ouwe nog altijd meegaat op kamp. Die improviseert met zijn lange staat van dienst in een oogwenk een douanespel.

Gerrit van Houwelingen

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500