Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een Rondje Zwartewater per fiets

Geplaatst op: 9 juli 2015

Wethouder Dick Visserman onthulde onlangs het Rondje Zwartewater. Een fietstocht van 25 kilometer langs de drie grootste kernen van Zwartewaterland. Henk Kuik besloot de route vandaag eens af te leggen.

Henk Kuik fietste vanmiddag het rondje: Over de nieuwe parallelweg van Oppen Swolle gaat het vanuit Zwartsluis richting de nieuwe rotonde bij de afslag naar De Noorde. Op de weilanden in de uiterwaarden grazen fraaie koeien en bloeien bloemen weelderig op de nieuwe beschoeiing van de provinciale weg. Wegwerkers brengen nieuwe strepen aan op het nieuwe wegdek bij de rotonde.

Op de fiets gaat het richting de pont. Snelle wielrenners verlaten deze en aan de overkant van het Zwartewater giet een andere wielrenner een kop koffie van Marcelino naar binnen. Prachtig gekleurd materiaal voor vloerbedekking siert het begin van de haven. De Vijf Gebroeders ligt te wachten op nieuwe gasten. Om de haven heen gaat het naar het fietspad op de dijk. Rechts de drukte van de industrie en links varen jachtjes over het Zwartewater.

Over de bochtenrijke dijk gaat het richting Hasselt. Veel fietsers hier, zoals de Engelsen die de omgeving “wonderful” vinden. Aan de rechter zijde van de dijk  poelen met krijsende zwarte sterns. Aan het eind van de dijk op de visstekken van de hengelsportvereniging heeft de reiger één van die plaatsen ingenomen. Meerkoeten en een enkele fuut proberen ook hun geluk waar menige viswedstrijd wordt uitgevochten.

Over de brug gaat het naar het stadje Hasselt. In de Hoogstraat een fraai pand aan de linker zijde. Een gotisch zaalgebouw uit 1500 en in 1969 gerestaureerd. Aan het eind de prachtige Nederlands Hervormde kerk met daarnaast het gebouw uit 1431 waarin het oude stadhuis was gevestigd. Rechtsaf gaat het de Ridderstraat in met daarin het Oude Brandweergebouw en het Armen en Weezenhuis van 1778.

Over de prachtige brug van de stadsgracht gaat het langs de molen De Zwaluw richting de prachtige Stenendijk. Hier worden passanten aangesproken door een meisje dat haar vakantiedagen invult door voor Unicef spulletjes te verkopen. Over die prachtige met stenen opgetrokken weg gaat het door richting Streukel en via Hogenbergweg en Grindweg wordt via het markante witte bruggetje de Dedemsvaart overgestoken.

Na passage van de provinciale weg Hasselt-Lichtmis gaat het over de Holrustweg waar fraaie bloemen de bermen sieren. Na het oversteken van de Stadsweg lonkt de koffie van de Veldschuur Bid en Werk. Over een mooi betonpad wordt  Zwartewatersklooster met zijn kleine begraafplaats bereikt. Bij het uitgaan van de plaats met een aantal fraaie boerderijen en waar vroeger de nonnen op het land werkten ligt nog een heel klein korenveldje. Iets wat zeer zeldzaam is in deze omgeving. Na de eendenkooi gepasseerd te zijn gaat het richting de Olde Maten. Dankzij miljoenen subsidiegeld is dit gebied opnieuw ingericht.

Aan het eind van de Zwartewaterkloosterweg linksaf richting Zwartsluis. Langs de fabriek van Buisman, de twee bruggen over het Meppelerdiep en de werkzaamheden aan de nieuwe keersluis wordt Zwartsluis bereikt. De Staphorstersluis wordt gepasseerd met rechts een aantal fraai gekleurde woningen in de Mastenmakersstraat. Achter deze straat wacht de ZS 13 op zijn avondvaart. Via de brug over de Kolksluis wordt het centrum met zijn uitgebreide horeca bereikt. De terrasjes zijn vanwege het frisse weer niet allemaal even vol. Door het oude Buitenkwartier, met aan het eind de sluis in de Arembergergracht, wordt het eindpunt van deze fraaie route bereikt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500