Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Misselijk heerschap (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 9 juli 2015

Ik hoorde de uitspraak voor het eerst bij ons op kantoor. En ik besloot direct om hem toe te voegen aan mijn arsenaal standaarduitdrukkingen.

“Wat is dat een misselijk heerschap!” Het is een uitdrukking die niets aan duidelijkheid overlaat.

Er lopen nogal wat misselijke heerschappen rond op deze wereld. Ik heb er over nagedacht en één en ander ook nader geanalyseerd en ben er vrijwel zeker van dat het een aangeboren eigenschap is. Hoewel je ze in alle lagen van de bevolking tegenkomt, bevinden de meeste misselijke heerschappen zich maatschappelijk gezien in het z.g. middenkader. Ze likken graag naar boven en trappen nog liever naar beneden. Maar zoals met alles zijn er ook genoeg uitzonderingen. Ik ken misselijke heerschappen die grote ondernemingen leiden, maar ook een enkeling op een onbeduidende positie.

Nu verwacht u natuurlijk een bepaalde definitie van het misselijke heerschap. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Die norm ligt voor ieder individu ook anders. Het heeft overigens niets met uiterlijk te doen. Het gaat meestal meer over hoe iemand met mensen omgaat of met wat voor houding hij in het leven staat.

Nu hoor ik u al vragen: “Geef eens een voorbeeld”. En ik moet zeggen: m’n vingers jeuken op het toetsenbord. Maar m’n verstand zegt: “Laat dat maar liever wezen”.

Niemand wil volgens mij graag een misselijk heerschap zijn. Al doen sommigen er wel erg weinig aan om van het imago af te komen.

Onlangs haalde ik een grapje uit met onze fiscalist. Hans heet hij.  Ik stak een mooi verhaal tegen hem af, waarbij ik de loftrompet over hem luid deed schallen.

“Af en toe moet een mens eens goed in de spiegel kijken en een soort sterkte-/zwakteanalyse doorvoeren”, zo rondde ik mijn monoloog af. “Waar blink ik in uit en waar kan nog wat aan gesleuteld worden”. Hans knikte geïnteresseerd en ik ging verder. “Gewoon jezelf goed tegen het licht houden en een soort persoonlijk testrapport opstellen. Wanneer je dat bij jou doet Hans – en dat weet jezelf als de beste – dan past in jouw geval absoluut geen valse bescheidenheid. Dan moet je gewoon tot de conclusie komen…….

Ik hield nu even in. Peilde even Hans’ gezicht. Dat glom slechts. “Dan moet je tot de conclusie komen”, herhaalde ik “ dat jij Hans,  een allemachtig, misselijk heerschap bent!”.  Dat viel Hans even tegen. Meewarig schudde hij zijn hoofd. Maar hij wist ook dat het slechts een grapje was, want Hans is gewoon een fijne vent.

In mijn privéleven laat ik de term “misselijk heerschap” ook regelmatig vallen. En ik merk dat andere mensen het gaan overnemen. Zoals mijn goede kameraad Willem.  Die noemt zelfs sommige vrouwen misselijke heerschappen. Taalkundig misschien niet helemaal in orde, maar iedereen weet wel wat hij bedoelt.

Mocht u ook overwegen de uitdrukking in uw vocabulaire op te nemen, dan geef ik nog een klein tipje. Het beste werkt het wanneer u het woord misselijk tergend langzaam uitspreekt. Lettergreep voor lettergreep: mis – se – lijk. Krijg je toch gauw een naar gevoel van, als het over jou gaat.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500