Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Overnachten in De Wieden

Geplaatst op: 15 juli 2015

“Je hebt het gevoel dat je ver weg van de bewoonde wereld bent, terwijl je maar een paar honderd meter van de bewoning af zit”, zegt Liesbeth Vredeveld. Ze overnachtte deze week op een van de drie kanokampeerplekken in De Wieden. “Toch wel een hele bijzondere overnachting”, aldus de inwoonster van Amsterdam.

Ze huurde zondag aan het begin van de avond een kano bij verhuurbedrijf Vaartjes in Belt-Schutsloot. Na een dag vol regen was het net droog. Bepakt en bezakt stapt ze in de kano, met de kaart met de kanoroutes in De Wieden in haar hand. Na een kort stukje Arembergergracht peddelt ze linksaf de kronkelende Pikkersvaart op. Veertig minuten later bereikte ze de kanokampeerplek.

Die opende Natuurmonumenten een aantal jaren geleden voor de wat meer avontuurlijke natuurliefhebbers die willen overnachten in De Wieden. Er is plek voor drie tenten en peddelaars mogen maximaal drie nachten blijven staan. Voorzieningen zijn er niet. Hoeveel kampeerders jaarlijks de plek aan doen is niet bekend. Reserveren is namelijk niet mogelijk. Kanoërs varen daarom op goed geluk naar de plek tussen Belt-Schutsloot en Sint Jansklooster. Andere kampeerplekken zijn bij Dwarsgracht en Giethoorn.

Deze week was de plek bij Belt-Schutsloot zeker drie keer bezet. Vredeveld sliep er van zondag op maandag. Nadat ze arriveert zet ze de tent op, leest ze een krant en drinkt ze een wijntje. “Ik was er helemaal alleen. Geen mens, boot of kano meer gezien. Mede door de omgeving vol bomen, riet en water voelt het alsof je heel ver van huis bent. De rust is geweldig”, vertelt Vredeveld, die desondanks geen beste nachtrust meepakt. “Maar dat lag aan mijn matrasje…”, glimlacht de Amsterdamse.

’s Ochtends wordt ze wakker door het getrippel van vogelpootjes op het tentzeil. Dat is nog eens wat anders dan de wekker die doorgaans op een werkdag klinkt. Nadat ze de tent weer heeft opgebroken, peddelt ze via de prachtige kolkjes en de smalle vaarten terug naar Belt-Schutsloot. Ondertussen zijn de hemelsluizen opengebroken waardoor ze de kano eerder dan gepland aflevert bij Vaartjes.

“De regen was het enige minpunt van deze twee dagen. Ik vond de natuur prachtig en de overnachting bijzonder. En het kanoën ging opvallend makkelijk”, zegt Vredeveld. Of ze de volgende ochtend opstaat met spierpijn is niet bekend.

Meer informatie over kanoën in De Wieden op www.dewieden.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500