Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden nog verre van uitgestorven

Geplaatst op: 21 juli 2015

Veel markt was er niet, maar verder was het beste levendig in Genemuiden

“Je kunt er wel een kanon afschieten…”, klonk het altijd over Genemuiden tijdens de bouwvak. Van die situatie bleek dinsdagmiddag nog geen sprake. Of Genemuiden is nog niet massaal op vakantie of er zijn opvallend veel bezoekers, maar uitgestorven was het zeker niet.

De eerste aanblik van het Havenplein doet nog wat anders vermoeden. Veel marktkooplui zijn er niet dit keer. Drie om precies te zijn: de Kamper Kaashandel, de stoffenhandel en de Vietnamese loempia’s. En evangelist Van Beek zit klaar met zijn materiaal. Sinds het najaar staat hij elke dinsdag op de markt.

Drukker is het opnieuw op de kinderkleedjesmarkt. Het hele stuk voor ’t Olde Staduus is weer goed bezet en het publiek lijkt aardig kooplustig. Aan het begin van die markt moet een vrouw in Staphorster klederdracht aan een stel uit het westen uitleggen waar ze vandaan komt. “Rouveen!”, zegt ze, maar er gaat bepaald geen lichtje branden bij het fietsende echtpaar. “Tussen Meppel en Zwolle…”, licht ze nog wat verder toe, maar ook die plaatsen lijken niet direct bekend bij de westerlingen die vol verbazing naar de vrouw kijken. Alsof ze een vos uit een vossenjacht hebben gevonden.

Bij de Readshop is het ook druk. Wellicht veel mensen die lectuur voor de vakantie uitzoeken. Een rondje Kruisstraat, Langestraat en Markt levert vooral een beeld op van winkels met briefjes op het raam, waarop staat wat de openingstijden zijn. Wij kopen een MVG-bon bij Boekhandel de Nijstad en ook daar zijn meer klanten. “Het loopt nog aardig door…”, klinkt het van achter de toonbank.

Met het mooie weer van dinsdag is dat ook ongetwijfeld het geval bij Kwalitaria Genemuiden. Binnen en buiten zitten mensen en wij kunnen een softijsje prima gebruiken. Je krijgt er bijna het vakantiegevoel van. Helemaal bij de pont waar een lange rij fietsers wacht op de pont. Kinderen met ontblote bovenlichamen spelen op het grasveld. Geen Marcelino te bekennen vandaag, want het is dinsdag.

“Mooi plaatsje!”, zegt een fietser en hij lijkt het over Genemuiden te hebben. Een bootje met een paar jongeren erin scheert voor de pont langs. Een ander bootje neemt de afslag naar Genemuiden. Op weg naar de binnenhaven. Kijken of er nog een plaatsje is. Uitgestorven is Genemuiden voorlopig nog niet.

_MG_3636

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500