Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elektrische fiets (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 3 augustus 2015

In de afgelopen week heb ik de nodige kilometers per fiets afgelegd in het Noord-Hollandse duinengebied. Lekker relaxed, samen met familie en vrienden. We deden het, zoals dat hoort in de vakantie, lekker rustig aan. In een kalm tempootje trokken we van kustplaatsje naar kustplaatsje met overal bezoekjes aan braderieën, winkelstraatjes en strandtentjes.

Maar dat kalm aandoen op de Nederlandse fietspaden valt niet meer mee tegenwoordig. En dat is te danken aan het nieuwe fenomeen: de elektrische fiets.

Wij bewogen ons nog voort op een oerdegelijk stalen ros, zonder allerlei elektronische hulpmiddelen. En ik heb gemerkt dat je er dan eigenlijk niet meer bij hoort. We werden aan alle kanten ingehaald door mensen op elektrische fietsen. Ik zal het u eerlijk zeggen: ik moet er niets van hebben.

Toegegeven: een fiets met elektrische ondersteuning is ideaal voor mensen op leeftijd of met een lichamelijke beperking. Maar tot die categorieën had de doelgroep eigenlijk beperkt moeten blijven. Vandaag de dag beweegt zich echter Jan en alleman op een dergelijke tweewieler. Een collega van mij heeft de 30 jaar nog niet aangetikt, maar schaamt zich er niet voor om op een elektrische fiets op het werk te verschijnen. Een afstand van nog geen 2 kilometer. Het bevestigt nog maar eens mijn beeld van (een deel van) deze pampergeneratie. Kiezen voor de weg van de minste weerstand staat hoog in het vaandel. Jammer vind ik dat. Op hun beurt zullen ze ongetwijfeld van alles aan te merken op mijn leeftijdsgenoten, een groep waar woorden als ambitie en streberigheid nog met respect uitgesproken worden. En die kritiek is natuurlijk ook legitiem.

Wat mij ook stoort aan de elektrische fietsen is de snelheid die ze ontwikkelen. Ik zie mensen waaraan ik me op de autoweg mateloos erger omdat ze op een 80 km-weg steevast 70 rijden, op de fiets ineens snelheden ontwikkelen van rond de 25 km/per uur. Levensgevaarlijk. De pedalen bewegen zich nauwelijks rond, maar toch halen ze een dergelijk tempo. Het meeste baal ik nog van de zelfgenoegzame houding die ze bij het inhalen van normale stervelingen uitstralen. In de trend van: ”Kijk mij eens een prestatie leveren”. Nou ik zal u uit de droom helpen. U levert niet of nauwelijks een prestatie. Ik verwacht elke dag een nieuwsbericht met een ernstig ongeval tussen twee bestuurders van een elektrische fiets. Onverantwoorde snelheden van onervaren coureurs op vaak smalle fietspaden kunnen tot heel vervelend leed lijden. Wanneer deze vervoermiddelen al gemeengoed op de weg gaan worden, vind ik een maximum snelheid van 15 km/per uur meer dan voldoende. Niet alleen voor de veiligheid van alle weggebruikers, maar ook voor het ego van de ouderwetse fietser die puur op eigen kracht op de plek van de bestemming aan wil komen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500