Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Theaterstuk slaat aan onder sport(club)begeleiders

Geplaatst op: 5 september 2015

Op de vrijdagavond van 4 september organiseerde SC Genemuiden het theaterstuk “Wel winnen hè. Voor deze avond waren vrijwilligers, leiders, trainers en ander kader van SC Genemuiden uitgenodigd. Ook kregen andere (sport)verenigingen in Zwartewaterland een uitnodiging om enkele afgevaardigden te sturen. De boodschap van het theaterstuk is namelijk zo belangrijk dat de organisatoren vonden dat ook andere clubs er hun voordeel mee moeten kunnen doen. Dit voordeel wordt overigens alleen behaald als er, nadien, ook werkelijk mee aan de slag wordt gegaan.

De start van het stuk bracht gelijk een lachsalvo in de volle theaterzaal, onmiddellijk gevolgd door een schokkende stilte. De besmuikte glimlach, op vele gezichten, toonde aan dat de opening goed binnen gekomen was. De aandacht was getrokken en die bleef anderhalf uur lang.

De acteurs, samenwerkend met een jeugdteam van Sportclub, hielden de aanwezigen op een hilarische maar ook confronterende wijze een spiegel voor. Achter de lach in de zaal zat ook de herkenning. Hoe gaat men binnen de club(s) om met de jeugd, hoe coachen we hen. Waar wordt de nadruk op gelegd tijdens training en wedstrijden. Ligt de nadruk op het negatieve of op het positieve? Kraken we af op wat men niet kan, of bouwen we verder op wat (wel) goed gaat. Naadloos werd ook een parallel getrokken tussen de sport en thuisomgeving.

In de topsport is bewezen dat uitgaan van het positieve, juist de sterke punten van de sporter, het plezier en de prestaties groeien.

Plezier is het toverwoord in het bevorderen van prestaties, zonder lol in je sport haak je af. Plezier in je sport krijg je als de aansturing positief is. In een positief klimaat is het beter werken en leren.

Met het aanschouwen van dit theaterstuk houdt het niet op, er moet daadwerkelijk mee aan de slag worden gegaan. Dat is ook de bedoeling van SC Genemuiden. Het theaterstuk moet het beginpunt worden van misschien wel een cultuuromslag. Over het stuk zal onder de aanwezigen doorgepraat worden. Voor SC Genemuiden zit nu de taak in het enthousiasmeren van enkele (kader)leden die leidend willen zijn in het vervolg. Er volgen workshops en ook de ouders van de jeugdleden krijgen nog een keer de gelegenheid om het theaterstuk te aanschouwen.

De eerste stap is gezet naar een positieve toekomst. De kreet “Wel winnen hè” krijgt er een betekenis bij, een diepere waarde.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500