Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kunstje (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 9 september 2015

Een late ziekmelding op woensdagmorgen. De collega van groep 8 stelt voor de combi 6/7 te nemen, zodat hijzelf groep 8 kan nemen, een kunstje dat hij twintig jaar lang heeft geflikt. Dan vertelt hij over de verwoesting van Ziklag, waar Davids mannen over de rooie gaan en hun toekomstige koning door steniging aan een vroegtijdig einde willen helpen. Deze verhalen zijn nieuw voor hen. De rekenles wil dat de leerlingen zelfstandig werken met decimalen. De auteurs van Pluspunt kunnen de boom in en hij geeft gewoon frontaal klassikaal les, wat al pittig genoeg is. Daarna houdt Wieger een spreekbeurt over de zaak van zijn vader. Hij legt uit wat het verschil is tussen laminaat en parket, linoleum en marmoleum. De meisjes volgen geïnteresseerd de kleurstellingen van de interieurs, die het winkelpersoneel voor de klanten heeft samengesteld.

Na de pauze maken ze eerst zelfstandig een herhalingslesje biologie uit ‘Wijzer door de natuur’. Vervolgens wijkt hij van het lesrooster af en geeft muzikale vorming over de koperen blaasinstrumenten. Hij heeft nog een werkboekje met een cassettebandje liggen, decennia geleden al eens op de markt gebracht. En passant leert hij een quodlibet aan over de trompet, klarinet en hoorn. Tot slot die morgen boort hij zijn moppenarsenaal aan bij een bladzijde spelling over de klinkerverandering van de sterke werkwoorden. Hij durft er een goede fles wijn om te verwedden dat geen basisschoolmanager hem dit kunstje in groep 8 nadoet….

Dochterlief haalt de pabo, maar er is in de verre omtrek geen werk te vinden. Dan schrijft ze zich in bij een groot cluster van scholen in Apeldoorn, waar ze in no time wordt opgeroepen. Wel heftig, op maandag en dinsdag een combigroep kleuters en de rest van de week groep drie, twee stukjes reguliere baan en twee stukjes ouderschapsverlof, bij elkaar een werktijdfactor van 0,9. In het weekend komt ze in ‘ma hotel’ uitblazen. Als ze twee jaar bij deze vereniging heeft gewerkt, besluit ze een appartementje te kopen. Of pa en ma willen meehelpen de paperassen in orde te maken. Een golf bureaucratie overspoelt hen. De hypotheker, de makelaar, een tussenpersoon, een taxateur, een starterslening, een werkgeversverklaring, acten van benoemingen, salarisspecificaties. En o wee als niet alles op elkaar is afgestemd. Een paar jaar later stort de huizenmarkt in….

Op een middag haast hij zich naar school, want hij heeft pleinwacht. De essen bij de ijsbaan laten massaal hun blad vallen en de nesten van de roekenkolonie komen weer tevoorschijn. Een hond komt hem tegemoet rennen en wil naar de bagagedrager happen, maar hij grijpt hem in de kuit. Zijn broek scheurt als een voorhangsel van boven naar beneden. De bek van het beest staat bloederig in zijn been. Op het schoolplein bewonderen de kinderen huiverend de heksenkring. Collega’s adviseren toch maar even langs de huisarts te gaan. Naast dit consult en een tetanusprik vangt hij twee weken later tweehonderd euro voor materiële en immateriële schade. Toch netjes van de verzekering. Je zou bijna de andere kuit ook een beurt laten geven….

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500