Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nederlands leren spreken in de bieb

Geplaatst op: 11 september 2015

Foto: archief

Donderdag 10 september werd onder de naam TaalpuntExtra in Bibliotheek Hasselt een nieuwe activiteit opgestart. Onder het genot van een kopje koffie of thee werd er geoefend met het spreken.

“Het maken van een foutje is hier helemaal niet erg, vaak begrijpen we het best wel. Het is wel juist goed om te oefenen in het spreken van het Nederlands”, legt Elly Potgieter, taalcoördinator in Zwartewaterland uit aan de deelnemers van TaalpuntExtra. “Tijdens een cursus moeten we behoorlijk veel achter een computer zitten, maar voor het praten is haast geen tijd. Via TaalpuntXtra willen we daar nu de oplossing voor bieden”, zegt Elly Postgieter.

De eerste TaalpuntXtra had als thema ‘Waar kom jij vandaan’ en wethouder Gerrit Knol mocht daarvoor de aftrap doen en kreeg dan ook de vraag van Elly Potgieter: ‘Waar kom jij vandaan?’. De wethouder vertelde dat hij blij was dat hij deze uitnodiging had gekregen, omdat hij het belangrijk vond dat er een Taalpunt is en ook dat er een nu een TaalpuntXtra is. Hij vertelde dan ook graag waar hij vandaan kwam: “Ik ben wethouder van de gemeente Zwartewaterland,. Zwartewaterland bestaat uit de plaatsen Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis ik ben 59 jaar geleden geboren in Hasselt en ik woon nog steeds in Hasselt. Dus ik heb hier mijn roots echt liggen.”

Ook legde hij aan de deelnemers uit hoe een wethouder gekozen wordt en wat onder andere zijn taak is. “Eén van die zaken is participatie. En participatie is ‘het meedoen in’. Het meedoen in de samenleving. Iedereen denkt dan in eerste instantie in het meedoen in het betaald werk verrichten – het voorzien in je eigen inkomen. Maar er zijn omstandigheden dat mensen dit niet kunnen, maar ook die mensen horen er allemaal bij. Het grote probleem in het meedoen is vaak het taalprobleem. Als je niet kunt lezen, als je de taal niet kunt begrijpen.”

Zo refereerde de wethouder aan zijn eigen ervaringen toen hij met vakantie was in Frankrijk: “Ik sprak maar enkele woorden Frans. Ik kon in de supermarkt wel mijn boodschappen doen, maar een echt gesprek voeren kon ik niet. Ik begreep de taal niet. En dan besef je hoe belangrijk het is om een taal te beheersen.” De wethouder liet weten dat hij hoopt dat via TaalpuntXtra deelnemers het makkelijker gaan krijgen het Nederlands te beheersen. “Ik vind zelf het Nederlands een erg mooie taal, maar met al die woorden die vaak dezelfde betekenis hebben, kan ik mij voorstellen dat het voor buitenlanders ook weer heel moeilijk kan zijn.”

De eerste TaalpuntXtra trok meteen een flinke groep enthousiastelingen aan en ze kwamen uit veel verschillende landen. Zo kwamen de deelnemers bijvoorbeeld uit Syrië, Nigeria, Irak, Eritrea, Polen, China en Letland. Sommigen waren al twee jaar bezig het Nederlands onder de knie te krijgen, of waren bezig met een studie (bijvoorbeeld verzorging) en hadden net nog dat extra steuntje in de rug nodig, anderen waren nog maar enkele maanden (of weken) in Nederland en maakten indruk met dat Nederlands wat ze al kenden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500