Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Muziek maken op tapijt brengt herinneringen boven

Geplaatst op: 19 september 2015

“Mooi contrast he: hi-tech apparatuur in het Tapijtmuseum”, lacht ontwerpster Roos Meerman in het Tapijtmuseum. Ze laat daar tijdens Genemusiment haar bijzondere tapijt zien en horen. Op het zwarte tapijt kan namelijk muziek worden gemaakt. “Dat willen we graag in snoezelruimtes van bijvoorbeeld verzorgingscentra introduceren. Muziek haalt veel herinneringen boven”, aldus Meerman.

Ze woont in Arnhem en heeft met anderen het bijzondere tapijt ontworpen. Daarvoor reisde ze ook af naar de Timzo om te experimenteren. “Wij hebben eerst de muziek van een orkest opgenomen. Al die partijen en verschillende instrumenten zitten in dit tapijt. Door er met je handen overheen te glijden haal je zo’n instrument naar boven. Met z’n allen maak je dan de muziek van een orkest.”

Dat gebeurt op de tast. De handbewegingen zetten de muziek aan het werk. “Wij wilden een muziekinstrument ontwerpen dat iedereen kan bespelen. Dat is dit geworden. Muziek is zeer geschikt om herinneringen boven te halen bij mensen met geheugenproblemen.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500