Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Slager van de Weg viert feestje

Geplaatst op: 3 oktober 2015

Keurslager M. van de Weg zit vandaag op de kop af twintig jaar in Genemuiden. Destijds nam hij de zaak over van Anton van de Steeg. “Als we zijn geschiedenis meerekenen, bestaat deze slagerij al meer dan een eeuw”, zegt Van de Weg, die twee decennia terug van Oosterwolde naar Genemuiden kwam.

Dat hij voor het slagersvak zou kiezen, was zo ongeveer bij geboorte al bepaald. “Mijn opa was een zogenoemde thuisslager. Mijn vader startte later een slagerij in Oosterwolde, maar hij stierf op jonge leeftijd. Toen zette mijn broer het bedrijf voort en daar heb ik ook acht jaar gewerkt. Uiteindelijk wilde ik toch graag voor mezelf beginnen”, vertelt Van de Weg. Ook twee kinderen van zijn broer, een oom en twee kinderen en zijn twee eigen zonen zitten in het vak.

Toen de wens van een eigen zaak serieuze vormen aannam, kwam Van de Weg via een netwerk in Genemuiden terecht. “We zochten een plaats en een kerkgemeenschap waar we ons met ons gezin zouden thuis voelen. Toen Van de Steeg een opvolger zocht, kwam de zaak in een stroomversnelling. We namen een jaar later zijn zaak aan de Westerkaai over en daar hebben we altijd met veel plezier gewerkt. Helaas verwoestte de brand in 2011 ons bedrijf.”

Via een tijdelijke bedrijfsruimte kwam Van de Weg uiteindelijk terecht aan de Klaas Fuitestraat, voor niet-Genemuidenaren ietwat verscholen achter enkele woningen en de nieuwe ALDI-supermarkt. “Wij zijn heel blij met deze plek. Zeker sinds de supermarkten open zijn, is de toeloop groot. Ook van buiten Genemuiden trouwens. Ook wij merken dat steeds meer mensen van buiten de stad hier winkelen. Ze komen voor de supermarkten en de vele modezaken. Daar profiteert iedereen van mee. Wij dus ook”, zegt Van de Weg, terwijl hij de deuren naar zijn werkruimte opent. Wie alleen de winkel kent, staat verstelt van de ruimte. De slager en zijn medewerkers hebben hier alle ruimte om hun producten te maken en om catering en barbecue voor te bereiden.

In de twintig jaar van zijn ondernemerschap veranderde het vak aanzienlijk. Al staat het ambacht nog steeds voorop. “Dat ambachtelijke vind ik een mooi onderdeel van het vak. Net zoals het contact met de mensen en de creativiteit die je in het werk kunt leggen. Eigenlijk is dit vak alleen maar leuker geworden. Vroeger was je alleen bezig met vlees, maar nu maak je complete maaltijden. Het aanbod is veel groter.”

In de vestiging in Zwolle is dat aanbod nog meer divers. Na een periode van vijf jaar Hasselt, nam Van de Weg in 2012 een slagerij in Zwolle-Zuid over. “Daar werken we met een kok die alle maaltijden maakt. In Zwolle wonen veel tweeverdieners en jonge gezinnen. Die kiezen steeds vaker voor complete maaltijden. Daarvoor hebben wij het Meat & Meals-concept. Dat loopt daar heel goed. Of dit in Genemuiden ook komt? Langzaam zie je de behoefte aan complete maaltijden wel toenemen. Op veranderingen moet je blijven inspelen, maar ik verwacht niet op korte termijn de behoefte hier net zo groot is als in Zwolle.”

Van de Weg laat het twintigjarig jubileum niet geruisloos passeren. Klanten kunnen profiteren van een uitgebreid vleespakket voor slechts 20 euro. De jubileumfolder valt een dezer dagen op de deurmat!

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500