Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden is klein

Geplaatst op: 2 november 2015

(door John Poot) Herfst kent vele gezichten, vorige week hadden we prachtig herfst weer, maar momenteel hebben we te maken met mist. Voor velen de meest saaie kant van de herfst.Maar hoe ontstaat dit verschijnsel?

Er zijn tien classificaties in wolken, mist valt onder de lage wolken en is het type Stratus (St). Een mistbank is een wolk aan het aardoppervlak, maar wordt niet gevormd zoals een wolk. Wolken ontstaan doordat lucht opstijgt en afkoelt tot het dauwpunt (dauwpunt= temperatuur waarbij lucht met een specifieke vochtigheidsgraad het verzadigingspunt bereikt). Waterdamp begint te condenseren tot druppeltjes en er ontstaat bewolking, nevel of mist, maar bij mistbanken is meestal geen sprake van stijgende lucht. Mist ontstaat vaker bij heldere nachten omdat de lucht dicht bij de grond dan kouder wordt dan wanneer het bewolkt is.

Terwijl de temperatuur langzaam daalt tot het dauwpunt, begint de vorming van minuscule druppels als een geleidelijk proces, waarbij de lucht eerst nevelig wordt en dan steeds ondoorzichtiger wordt. Dichte mist is berucht om de verraderlijke omstandigheden die het op de wegen creëert en om zijn vermogen om het luchtverkeer te of zelfs stil te leggen. Mist kan ervoor zorgen dat mensen zich ongemakkelijke en neerslachtig kunnen voelen.

Mist verdwijnt of wordt weggebrand als de zon de temperatuur van de lucht boven de grond tot boven het dauwpunt verwarmt en de mistdruppeltjes verdampen. Een mistlaag is soms te dik om op te lossen. Soms is een zwakke instraling van de zon sterk genoeg om voldoende uitstraling van de grond te krijgen om de mistlaag van onderen af op te lossen. De mist lijkt dan op te trekken en verandert in laaghangende bewolking, die we Stratus noemen. Het is zelfs mogelijk dat de stratus gedurende de volgende nacht weer neerdaalt naar de afkoelende aarde en opnieuw mist vorm.

De zon heeft er moeite mee om door te komen vanmiddag kan die nog wel even te zien zijn. Maar vanavond en vannacht is er weer kans dichte tot zeer dichte mist.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500