Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jeugdhonk zoekt vrijwilligers

Geplaatst op: 16 november 2015

Jeugdhonk 3:16 is op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. “Zonder vrijwilligers geen jeugdhonk”, zegt bestuursvoorzitter Willem Visscher. Bestuurslid Bertran Stoter: “We zoeken medewerkers die affiniteit hebben met jongeren en dit werk vanuit Gods liefde proberen te doen. De opdracht ‘hebt elkaar lief zo God ons lief heeft’ hebben we vanuit de Bijbel meegekregen.”

“Het voldoen aan deze opdracht is best moeilijk. Om zien naar elke jongere ongeacht zijn of haar afkomst of achtergrond doen we van nature niet zo snel. Het is dan ook mooi om te zien dat veel van onze vrijwilligers dit werk vanuit deze motivatie mogen doen”, aldus Stoter.

Cor Rietman, die al geruime tijd meedraait, roept vooral ouders, waarvan de kinderen 3:16 bezoeken, op om eens te komen kijken. “Het is positief dat mensen zich in kunnen zetten voor de jeugd, om een alternatief te bieden”, vindt hij. “En ook ‘nieuwe’ jeugd is welkom natuurlijk. Laat ze maar komen.”
Vrijwilliger zijn bij 3:16 is een mooie taak, vinden veel vrijwilligers. “Het is ook een stukje evangelisatie”, vindt Inge Schuurman. “Je kunt hele mooie gesprekken over het geloof voeren met jongeren. Ze nemen je dan ook echt in vertrouwen.” Rietman beaamt dat: “Soms heb je echt heel serieuze gesprekken.”

Elke vrijdag- en zaterdagavond werken er drie tot vier personen in het jeugdhonk. “Het is belangrijk dat je één bent als team”, zegt Anita van Hattem. Toch is het, volgens Anton Spek, ook weleens goed om te ruilen. “Je leert dan andere mensen kennen.”

Bijzondere aan de vrijwilligers is dat ze uit de diverse Genemuider kerken komen. De teams worden zo samengesteld dat er mensen uit verschillende kerken met elkaar staan. “We willen geen eilandjes, dat iedereen bij z’n eigen hokje blijft”, zegt Schuurman. “De diversiteit levert soms mooie gesprekken op”, vindt Van Hattem.

Henk en Marian Eenkhoorn staan soms als echtpaar in het jeugdhonk. “We zorgen er dan wel voor dat bijvoorbeeld Henk aan de ene kant staat, en ik aan de andere”, zegt Marian. “En we kunnen op deze manier om en om naar 3:16.” Henk: “Ik vind het weleens jammer dat we van bepaalde kinderen de ouders nooit zien. We zijn ook weer geen oppas.”

Maar ook geen politieagenten, vindt Van Hattem. “De jeugd is wel mondig. En toch moet je soms gezellig meedoen.” De jeugd is zeker mondiger dan vroeger, maar wel opener, vindt Spek. “Het zijn altijd geen lieverdjes, maar dat waren wij vroeger ook niet. De jongeren missen alleen de voorbeelden waar nog wat van uitgaat.” Schuurman: “Ik ervaar die openheid van de jeugd als positief.”

“Je moet ook naar de jeugd luisteren”, brengt Rietman te berde. “En dat met een uitstraling van liefde”, vult Schuurman aan. Dat sluit ook aan bij de doelstelling van het jeugdhonk. Want dat moet een plek zijn ‘waar jongeren worden bevestigd in wie ze zijn, waar een luisterend oor voor hen is en waar in de omgang met de jongeren en in de activiteiten de liefde en genade van Jezus Christus te zien is’. “We willen ook een verantwoord alternatief zijn”, voegt bestuurslid Jan Hermen Post daaraantoe.

Vrijwilligers ‘draaien’ ongeveer zes keer per jaar een dienst in het honk. Daarbij zijn er verschillende taken: contact met jongeren, achter de bar staan, snacks bakken en af en toe een buitenronde maken. Ook wordt er een aantal keren per jaar een grotere activiteit georganiseerd. Minimumleeftijd is 23 jaar, een bovengrens is er daarbij zeker niet. “Vanwege onze identiteit is wel de voorwaarde dat je kerkelijk meelevend bent”, zegt voorzitter Willem Visscher. Wie vrijwilliger wil worden, kan mailen naar bertrundervoort@hotmail.com.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500