Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eis: celstraf na incident tijdens Biestemerk

Geplaatst op: 27 november 2015

Het 44-jarige slachtoffer van een zware mishandeling in de nacht van de Biestemerk 2014 in Genemuiden moest donderdag onverwacht in het getuigenbankje plaatsnemen bij de rechtbank in Zwolle. Hij woonde de zitting als benadeelde partij bij. Het ging erom of hij een van de verdachten die hij had aangewezen als dader niet verwarde met een vriend van hem, die nogal op de verdachte lijkt. ‘Onmogelijk, ik ken mijn vriend goed, geen verwarring mogelijk’, zei de getuige.

Zijn verklaring riep veel vragen op bij de rechtbank. De verdachte om wie het ging, een 26-jarige Genemuidenaar, beweert namelijk dat hij tijdens de afranseling al lang thuis was. Diens alibi is nooit onderzocht door de politie. Het was donker, ook in het huis van het slachtoffer waar de mishandeling heeft plaatsgevonden. Een week tevoren was de elektriciteit namelijk afgesloten in verband met de vondst van een hennepplantage. Bovendien bleek het slachtoffer tijdens de ondervraging nogal bijziende en droeg hij die avond geen bril. En last but not least: waren alle betrokkenen nogal in de lorum geweest.

Hoe het ook zij: de officier van justitie legde de getuigenverklaring van het slachtoffer terzijde, evenals de enkele belastende verklaring tegen twee andere Genemuidenaren, 26 en 25 jaar oud: ook zij waren waarschijnlijk al lang thuis toen de mishandeling plaatsvond. Hij vroeg vrijspraak voor alle drie. Het lag anders voor een vierde verdachte, H.B. (25).

Het slachtoffer werd in zijn eigen huis aangevallen kort nadat hij vertrokken was uit de Kaaihof, door vermoedelijk vier man. Hij raakte kort buiten bewustzijn en moest met de ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis, waar in elk geval een gebroken neus en een hersenschudding werden vastgesteld.  Wat de achtergrond ervan is geweest bleef tijdens de zitting vaag, het werd alleen duidelijk dat er al eerder akkefietjes waren geweest tussen twee groepen Genemuidenaren.

B. was de enige die verklaarde dat hij wel bij de woning was geweest, maar niet in het huis. Hij zou juist een ander afgetrokken hebben van het slachtoffer dat destijds diens collega was. De aanklager meent echter dat hij wel degelijk mee heeft gedaan aan het mishandelen en acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Vooral dat het zich in het eigen huis van het slachtoffer afspeelde, noemde hij strafverzwarend.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500