Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen Agnieten College naar Afrika

Geplaatst op: 29 november 2015

Ze hebben er veel voor moeten doen, Lynn Mondria en Esmée Leeuwenstein, leerlingen van het Agnieten College Zwartsluis. Maar uiteindelijk is het de 4 en 3 TL leerlingen toch gelukt om als ambassadeur voor Edukans naar Ghana te mogen reizen. Ze gaan samen met de docenten Mark Hergaarden en Cees van der Kamp en 60 andere leerlingen, docenten en begeleiders onderwijsprojecten in Ghana bekijken.

Het Agnieten College heeft al meerder keren meegedaan met het uitwisselingsproject van Edukans. Ook Lynn en Esmée raakten gefascineerd door de verhalen van leerlingen die eerder op reis geweest zijn. En omdat ze het ook mee willen maken, schreven ze een sollicitatiebrief. Van alle sollicitanten werden er 6 uitgekozen voor een presentatie. De keuze van de sollicitatiecommissie voor Lynn en Esmée was een hele moeilijke, omdat er 6 goede presentaties gedaan werden. Het enthousiasme en de gedrevenheid van beide leerlingen waren echter onmiskenbaar.

In Ghana gaan de afgelopen jaren steeds meer kinderen naar school. Goed nieuws, maar het zorgt ook voor nieuwe problemen. Klassen zijn overvol waardoor kinderen de les niet goed kunnen volgen. Vooral meisjes, die achter in de klas moeten zitten, kunnen de leraar niet goed verstaan. Schoolgebouwen zijn te klein en vaak in zeer slechte staat. Soms zijn er niet eens klaslokalen en krijgen kinderen les onder een boom. Bij slecht weer gaat de les niet door. Bij 7500 scholen zijn er geen toiletten, waardoor bijvoorbeeld meisjes die ongesteld zijn niet naar school gaan. Daarnaast heeft 40% van de leraren in Noord Ghana geen pabo-diploma. Lessen zijn vaak slecht. Kinderen in groep 6 kunnen soms niet eens lezen en schrijven. Kinderen moeten na schooltijd vaak thuis helpen waardoor ze weinig tijd hebben voor hun huiswerk.

Lynn en Esmée zien nu al uit naar de reis. Ze willen de situatie in Ghana met eigen ogen gaan zien en hun ervaringen doorgeven aan anderen. De reis naar Ghana zal plaatsvinden van 16 tot 26 februari. Meer informatie kunt u vinden op www.8h4u.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500