Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Witte voetjes voor Hasselters

Geplaatst op: 2 december 2015

Inwoners wijzen op eventuele inbraakgevoelige punten van hun woning. Dat was het doel van de zogenaamde ‘Witte voetjesactie’ die de politie en de gemeente Zwartewaterland dinsdag 1 december hielden in Hasselt. In totaal werden die dag 11 witte voetjes uitgedeeld en 40 informatiebrieven door de brievenbussen gedaan. Ook kregen inwoners preventieadviezen.

Bij de witte voetjesacties kijken studenten Handhaving, Toezicht en Veiligheid van Landstede, onder leiding van de wijkagent, uit naar inbraakgevoelige situaties. Zien ze zo’n situatie en zijn de bewoners thuis, dan wordt aan de voordeur een toelichting gegeven en ontvangt de bewoner een preventieadvies. Bij woningen waar bijvoorbeeld een raam open staat of een deur niet goed is afgesloten terwijl er niemand thuis is, wordt de informatie in de brievenbus gestopt. Daarbij wordt de bewoner met behulp van een ‘wit voetje’ geattendeerd op het aantreffen van de inbraakgevoelige situatie. Het voetje is een papieren schoenafdruk met daarop de tekst: ‘Dit had de afdruk van een inbreker kunnen zijn’.

Impact

In de eerste 11 maanden van 2015 vonden er in Hasselt twaalf inbraken plaats. Dit is iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen waren het er 14. Het aantal woninginbraken blijft dus redelijk gelijk. Maar een woningbraak heeft vaak een hoge impact op het veiligheidsgevoel. Slachtoffers van woninginbraak voelen zich lang niet meer veilig in hun eigen woning. En dat is de reden waarom gemeente en politie extra aandacht blijven vragen voor het thema. Het doel van de witte voetjesactie is dan ook het actief informeren van inwoners over de maatregelen die ze zelf kunnen treffen om inbraken en insluipingen te voorkomen.

Preventieavonden

Naast de witte voetjesactie in Hasselt organiseert de gemeente Zwartewaterland twee informatieavonden over woninginbraak- en woningbrandpreventie. Deze vinden plaats op 7 december in Sluuspoort in Zwartsluis en op 12 januari in ’t Olde Stadhuus in Genemuiden. Tijdens de informatieavonden geven de brandweer, een ex-inbreker en de wijkagent praktische tips om een woninginbraak of woningbrand te voorkomen. Aan het einde van de avond presenteren lokale bedrijven hun preventieproducten tijdens een informatiemarkt. Meer informatie over de informatieavonden is te vinden op de gemeentelijke website.

Bel 112!

Naast het treffen van maatregelen vragen gemeente en politie inwoners alert te zijn op inbrekers. Is er sprake van een verdachte situatie, bel dan direct 112! De kans dat de politie de inbrekers op heterdaad kan betrappen, is dan het grootst.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500