Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun (2)

Geplaatst op: 5 december 2015

In de rubriek Gaellemuun verhalen over bijzondere of minder bijzondere locaties in Genemuiden. Vandaag Gerrit van Houwelingen over ‘zijn’ Johannes Calvijnschool? Ook een herinnering aan een plek? Mail dan een bijdrage naar redactie@genemuidenactueel.nl

De Johannes Calvijnschool stond op de hoek van de Jan van Arkelstraat en de Schoolstraat. Ze werd als tweede hervormde school opgestart in 1971. Daarvoor was het een VGLO (voortgezet lager onderwijs), waar je werd bezig gehouden om je leerplicht vol te maken voor je de schuur in ging. An ’t Eufd weten ze dat nog haarfijn te vertellen.

Steevast herinneren de mannenbroeders zich dan ook de losse handjes van de onderwijsgevenden van toen. Daar werd je een kerel van! Thuis biechtte je dat niet op, want dan kreeg je nog een oplawaai van de vader extra, meesmuilen de baliekluivers. Toen de mammoetwet in 1968 van kracht werd, ging ook deze vorm van onderwijs ter ziele.

Na een leegstand van drie jaar werd de Johannes Calvijnschool in het leven geroepen. Meester Blom werd het eerste hoofd der school. In de beginjaren kregen ze de overloop van de MLS, waar meester Merkus de scepter zwaaide. Er lopen dan ook Gaellemunigers rond die beide scholen van binnen als hun broekzak kennen.

In de jaren negentig groeide de Ichthus als kool. Ze was al wel verhuisd van de Schakel naar d’overkant van de Jan van Arkelstraat, het oude pand van de Vogelaar, maar ook daar werd het te klein. Het gereformeerde schoolbestuur liet begerig het oog slaan op de JCS, lekker centraal in Gaellemuun. Toen op het nieuwe Tag ook een school gepland stond, was de deal snel gesloten. De JCS daarheen en na een complete renovatie trokken de ‘Cocksen’ in de oude VGLO.

Er heerste altijd een gezonde rivaliteit tussen de groenen en de gelen. Jarenlang waren de groenen niet van de titel tijdens het schoolvoetbaltoernooi af te houden, om van het damtoernooi maar te zwijgen, ondanks verwoede pogingen van de overburen die niet mochten baten. Zo af en toe haalt de Ichthus het nieuws dankzij een vlucht ransuilen, verborgen in de bloesem van een schitterende rij bomen, die jammer genoeg maar een enkele week de Jan van Arkelstraat opfleuren.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500