Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun (3)

Geplaatst op: 9 december 2015

De rubriek Gaellemuun gaat over bijzondere plekken in Genemuiden. Dit keer de Binnenhaven.

Vorige week zag ik Giel Timmerman op een vlotje door de binnenhaven glijden en het was alsof ik een blik kreeg in mijn familiealbum. Ik ben namelijk geboren aan de Oosterkade, in dat rode huis dat nog zichtbaar is op de foto. Achter stond de oude melkfabriek zo ongeveer tegen ons huis aan, aan de voorkant knalden auto’s over onze stoep. Binnen was het klein en vochtig. Geen wonder dat mijn ouders zoals velen besloten dat hun toekomst in de nieuwe Vogelbuurt lag. Daardoor groeide ik op aan de Reiger.

Mijn vroegste foto’s dateren echter van de Kaai en de binnenhaven. Dat was in de tijd van 700 jaar stad, de tijd ook dat de haven nog vol lag met woonarken. Ooit woonverblijven voor de leidinggevenden van de Zuiderzeewerken en de aanleg van de Noordoostpolder, maar later namen anderen die plekken over. Waarom ze ‘ineens’ uit het straatbeeld zijn verdwenen, weet ik eigenlijk niet. Er is in Genemuiden wel meer uit het straatbeeld verdwenen waarvoor niemand een reden kan geven.

Ach ja, die binnenhaven. “Kijk, daar ben ik geboren…”, zeg ik als ik gasten rondleid door Genemuiden. Vaak zijn ze best onder de indruk van de haven. Zo zat ik ooit met een Zwollenaar op het terras van De Kaaihof. “Als je dit goed aanpakt, is dit een soort Blokzijl…”, zei hij en op de een of andere manier opende de man mijn ogen. Ik keek om me heen en zag monumentaal ogende panden, bootjestoeristen, ’t Olde Staduus en De Groene Lantaarn. In de verte lag de Sas er in een weldadig zonnetje prachtig bij.

Genemuiden heeft inderdaad een bijzondere haven. Bijna nooit ligt zo’n afmeerplek voor boten middenin een stadje, zeker niet in onze regio. De aanblik was echter lang desolaat. De Vijf Gebroeders en de Brandaris hebben al voor meer sfeer gezorgd. Aan de overkant zie ik mijn geboortehuis tevreden knikken. Ik hoor hem fluisteren over de Pietenboot en heb geen idee waarover hij het heeft. “Kijk, daar ben ik geboren…”, zeg ik nog maar eens.

 

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500