Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vallende sterren en het weekeindeweer

Geplaatst op: 11 december 2015

Tekst John Poot

Elk jaar passeert de aarde, tijdens haar tocht rond de zon, meerdere brede stofzones die afkomstig zijn van kometen die stof achter lieten in hun talloze baantjes rond de zon. Wanneer de aarde in een dergelijk gebied komt, zal er heel wat van dat stof op hoge snelheid in de atmosfeer van onze planeet komen en op een hoogte van 120 tot 80 kilometer opbranden. Dat zijn dan de vallende sterren.

De Geminidenzwerm heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze uit de buurt komt van de heldere ster Castor die in het sterrenbeeld Tweeling of Gemini staat. Bij helder weer en op een donkere locatie is het mogelijk dat rond 100 vallende sterren per uur te zien zijn. Het voordeel is dat het net nieuwe maan is geweest, dus is er weinig storend licht van de maan. De beste nacht om de zwerm te bekijken is van zondag 13 december op maandag  14 december tussen 00:00u en 04:00u. Maar ook een paar dagen ervoor en erna zijn ze zichtbaar.

Volgens ervaren waarnemers is Geminidenzwerm mooier dan de Perseïdenzwerm die jaarlijks te zien is in augustus. Als het weer mee werkt en er niet teveel bewolking is, kunnen we dit weekend veel vallende sterren zien die afkomstig zijn van de Geminidenzwerm.

Weekeinde

Een klein lagedrukgebied bepaalt het weerbeeld dit weekend. Zaterdag begint droog en is er ruimte voor de zon. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. In de loop van de avond kan er dan wat regen vallen en de temperatuur zal rond de 9 graden zijn. De wind is matig tot vrij krachtig. Zaterdag- op zondagnacht kan het nog een tijdje regenen, maar het wordt geleidelijk aan droger. Het blijft voor een groot deel van de zondag bewolkt, misschien krijgen we ‘s middags een glimp van de zon te zien. Op zondag ligt de temperatuur rond 7 graden. De wind komt uit het oosten en is vrij rustig, windkracht 3. Maandagochtend is er lokaal kans op een graadje vorst, mits er opklaringen komen.

De verwachting op langere termijn, veel bewolking en van tijd tot tijd regen. De maximum temperatuur liggen rond normaal, de nachten zijn zacht. Halverwege de komende week droog met meer ruimte voor de zon.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500