Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider leerlingen Agnieten naar Noorwegen

Geplaatst op: 16 december 2015

Drie Genemuider leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis gaan Zwartewaterland promoten in Noorwegen. Ze bezoeken naar de Youth Hanza.

Het Agnieten College Zwartsluis hecht aan internationale betrekkingen en daagt leerlingen uit om verder te kijken dan het bekende van de eigen streek. De school speelt daarmee in op wensen van exporterende bedrijven, onder andere in Genemuiden. Het Agnieten College Zwartsluis zet zich actief in om jongeren een internationale ervaring mee te geven door leerlingen enthousiast te maken voor o.a. Edukans en YouthHansa. De Hanzedagen van 2016 worden gehouden in Bergen (Noorwegen). Het jaar daarop is de beurt aan Kampen.

Een grote groep leerlingen greep de kans om te solliciteren naar de functie van YouthHansa-ambassadeur. Ze zijn enthousiast gemaakt door Hanneke Beens uit Genemuiden en Gaby Kats uit Hasselt, die vorig jaar in Viljandi de eigen Hanzestad op de kaart hebben gezet. Beiden trokken vorig jaar vier intensieve dagen op met 67 andere jongeren uit het noordwesten van Europa.

Na een sollicitatieprocedure werden Henrieke Penninkhof, Nika Visscher en Jaron Rook uit Genemuiden en Sem van de Zweerde uit Heetveld geselecteerd. Samen met Gaby en Hanneke gaan zij onder begeleiding van docente mevr. Leoné naar Noorwegen. De vorige lichting deelnemers is zo enthousiast over de YouthHansa dat zij wederom mee gaan, nu op eigen kosten.

 

De komende maanden gaan de jongeren zich voorbereiden op hun reis en maken ze via social media kennis met leeftijdgenoten uit andere Hanzesteden. Zo staat een kennismaking op het programma in Hasselt en trekken ze een middag op met de andere Nederlandse deelnemers in een Hanzestad.

In Noorwegen nemen zij deel aan diverse workshops zoals fotograferen, bloggen, hiphop, volksdansen of kajakken in het fjord. De Noren streven er naar om het beste YouthHansa programma ooit te maken. Een ervaring die de deelnemers niet snel zullen vergeten.

Het doel van YouthHansa is meningen en ervaringen over alle onderwerpen met betrekking tot jonge mensen in Europa uit te wisselen.  Het YouthHansa netwerk voert  concrete projecten uit en helpt bij het verspreiden van de “Hanseatic Spirit”. De Hanze was al in de late middeleeuwen  een krachtige handelsorganisatie die een sterk stempel drukte op het noordwesten van Europa. De Hanze wordt – als bron van handel en stabiliteit – door velen gezien als een voorloper van de Europese Unie.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500