Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stadswacht waardeert Cotap

Geplaatst op: 17 december 2015

Stichting Stadswacht heeft een waarderingsprijs uitgereikt aan Cotap. Dit jaar viert Cotap, groothandel in vloeren, haar 75-jarig bestaan. In dat kader kwamen maar liefst 1500 klanten van het bedrijf, uit het hele land en daarbuiten, naar Genemuiden om het jubileum mee te vieren en te worden geïnformeerd over toekomstige ontwikkelingen. De reis door de tijd begon in het Tapijtmuseum, waar de verschillende technieken werden gedemonstreerd.

Dat was een schot in de roos en leverde veel complimenten op. Als gevolg van de goede samenwerking tussen Cotap en het Tapijtmuseum kregen de vrijwilligers een avond aangeboden, zoals die ook gold voor de klanten. Voor dit gebaar werd het bedrijf bedankt door Henk Beens, voorzitter van het Tapijtmuseum. Hij wees daarbij op het feit dat de samenwerking heeft geleid tot meer inkomsten en een grotere naamsbekendheid van het museum. Bovendien kreeg het Tapijtmuseum een gift. Al met al voor het Tapijtmuseum een impuls om door te gaan met het realiseren van de visie voor de toekomst, aldus Beens. Verder gaf Cotap ook financiële steun aan Genemusiment en schonk het de bevolking een kunstwerk dat verwijst naar de ontwikkeling van de vloerbedekkingindustrie.

Hierna kreeg de avond een bijzondere wending. Henk Beens, ook voorzitter van de Stichting Stadswacht die het Tapijtmuseum heeft opgericht, reikte aan de directie van Cotap een waarderingsprijs uit. Cotap kreeg de prijs omdat het bedrijf zich dit jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het Tapijtmuseum en de gemeenschap Genemuiden; in het bijzonder op die terreinen waarmee de Stichting Stadwacht raakvlakken heeft. De waarderingsprijs van de Stadswacht betreft een mattennaaier die de gevlochten strengen van gedroogde biezen verwerkt tot vierkante blokken. Van een aantal van deze blokken werd destijds de beroemde Genemuider-mat gemaakt. De introductie van deze mat in 1910, betekende een belangrijke innovatie op het gebied van de vloerbedekking: de eerste fabriekjes werden begonnen en de arbeiders kregen meer loon. De mattennaaier straalt kracht en gedrevenheid en de drang tot vooruitgang uit, wat de Genemuidenaar eigen is. De bronzen sculptuur is gemaakt door de bekende kunstenaar Jaap Hartman uit Woudrichem.

De Stichting Stadswacht zet zich op bepaalde terreinen belangeloos in voor de gemeenschap Genemuiden. De stadswacht stichtte onder andere in 1986 het Tapijtmuseum, was betrokken bij de restauratie en het beheer van het stoomgemaal, bij de restauratie van de petroleumkelders, verstrekte onderwijsprojecten aan de scholen, bracht boeken uit over de geschiedenis van Genemuiden, was betrokken bij het monumenteninventarisatieplan, de renovatie van de Veerweg en de kop van de Buitenhaven, de centrumplannen, het behoud van het stadhuis voor de gemeenschap en plaatsing van de Bovenstem op de lijst van nationaal immaterieel erfgoed. Verder wist de Stichting Stadswacht te voorkomen dat KPN een storende zendmast plaatste bij de hervormde kerk.

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500