Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kerstzang Harpe Davids in Hasselt

Geplaatst op: 19 december 2015

Het eerste kerstconcert van Harpe Davids van 2015 vond vrijdagavond 11 december plaats in Hasselt. Als gastkoor voor deze gelegenheid waren de zangers van mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort van de keistad naar de hanzestad gereisd. Twee forse mannenkoren, opgesteld onder het Rudolph Knolorgel, en daarnaast een grote groep luisteraars zorgden voor een volle kerk. Het was even passen en meten, maar met wat extra stoelen erbij ging het prima. Ook buiten de kerk was het zoeken naar een plaatsje. Er moest echt even rondgereden worden voor het vinden van een geschikte parkeerplaats.

Er was veel moois te beluisteren deze zangavond. Natuurlijk het orgel: de begeleiding van Harpe Davids door Jan Koster en Harm Beens en de begeleiding van Jeduthun door Marcel van de Ketterij, die daarnaast ook nog een schitterende orgelsolo ten gehore gaf. Ook de koren lieten goed van zich horen, Harpe Davids onder leiding van dirigent Minne Veldman en Jeduthun onder leiding van Arie Kortleven. Bekende en minder bekende kerstliederen wisselden elkaar af. Soms vol gezongen (bijvoorbeeld ‘Komt allen tezamen’ en ‘De Sterre gaat stralen’ uitgevoerd door Jeduthun en ‘O heil’ge nacht’ uitgevoerd door Harpe Davids) en soms heel zacht om de teerheid van thema en tekst te laten voelen (bijvoorbeeld ‘Bethlehem’ en ‘Stille nacht’ uitgevoerd door Harpe Davids). Voor sommige koorleden van Harpe Davids was dit concert misschien nog wat onwennig. Een stemmentest aan het begin van het seizoen leverde hier en daar wat verschuivingen op binnen de diverse partijen en dus was het voorafgaand aan deze avond nog even flink studeren om de zangpartijen van de nieuwe stem er op tijd in te krijgen. Tijdens de zangavond was er ook alle ruimte voor samenzang, waarbij de bovenstem natuurlijk niet ontbrak.

De algehele leiding van de avond was in handen van de heer J. Beens, ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Genemuiden. Hij hield deze avond een meditatie met als thema ‘De komende Christus’. Vanuit het bijbelboek van de profeet Maleachi stond hij met de aanwezigen stil bij de aankondiging van de komst van de Heere Jezus: het uitzien naar Zijn eerste komst en het uitzien naar Zijn tweede komst, de wederkomst. Het was goed om zo al zingend, sprekend en luisterend met het verhaal over de geboorte van de Heere Jezus en Zijn komst naar deze aarde bezig te zijn. Wat zou het groot zijn als dit verhaal (misschien deze avond voor het eerst gehoord, misschien van jongs af aan beluisterd) ons niet meer loslaat, maar eeuwige waarde voor ons krijgt.

Voor een beeldverslag van deze avond, gemaakt door Speijer Media uit Nijkerk, ga naar de website http://www.harpedavidsgenemuiden.nl/fotovideo/kerstconcert-hasselt-2015/

 

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500