Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden Actueel jaaroverzicht (2)

Geplaatst op: 26 december 2015

Watermusic oogst enthousiasme ondanks de regen

Deel twee van het Genemuiden Actueel Jaaroverzicht. Er gloort hoop voor de zwembaden, Sportclub degradeert naar de Hoofdklasse, Pascal Eenkhoorn wint bijna Parijs-Roubaix en Kamperzeedijk is een ‘Bill Thomson- brug rijker.

APRIL

Onder het motto ‘Rij niet rond, neem de pont’ gaan de nieuwe pontexploitanten van start in Genemuiden. Mannen van de gestampte pot die zeggen wat ze denken en die de pont een mooie opknapbeurt geven. Het veer krijgt ook zijn blauwe kleur terug. Bovendien gaat de pont vaker en in de winter ook weer op zondag varen, al blijkt later dat daar toch relatief weinig animo voor is.

De protestacties tegen mogelijke sluiting van de zwembaden gaan van start. In Genemuiden komen honderden mensen een duik nemen. Ook druk is het traditiegetrouw tijdens Koningsdag. Een muzikante van een fanfare uit Vollenhove raakt zwaar geblesseerd als ze in de Vogelbuurt in een kuil stapt.

Sportnieuws is er volop. Pascal Eenkhoorn presteert sterk in het voorjaar en wordt tweede in Parijs-Roubaix. Arjan Kolk maakt bekend dat hij stopt als voetballer op het hoogste plan. De Ichthus School wint het schoolvoetbal. Sportclub Genemuiden degradeert voortijdig uit de Hoofdklasse.

Nieuwe winkel in het centrum is Anna Moda. De brug bij het stoomgemaal wordt hernoemd naar de Canadees die bij de bevrijding als eerste het dijkdorp binnenreed. Nieuw is de Kokosmat, een echte Genemuider lekkernij die Bakker Groot Koerkamp ontwikkelt op initiatief van de Stichting Promotie Genemuiden.

MEI

Er is slechts een deelnemer aan Luiemotte. Sportclub Genemuiden verliest het laatste thuisduel in de Topklasse met 1-7 tegen GVVV. Dames 1 promoveert knap naar de eerste klasse. Opnieuw een nieuwe winkel in het centrum: het Hoedenkabinet neemt de plaats in van Bakker Slager, die later verkast naar het Havenplein. Dezelfde beweging maakt Kwalitaria die meteen ook een Delifrance wordt. Ze komen allebei naast de nieuwe HEMA.

Janine Beens haalt met haar nieuwe album de nummer een positie in de gospellijsten. Het Leger des Heils stopt met de kledingverkoop in d’ Overtoom. Daarvoor blijkt nauwelijks interesse in Genemuiden, wel gaat het goed met de tweewekelijkse diensten op zondag. Ook de kringloopwinkel van Dorcas draait heel goed. Nieuw is ook de koffieverkoper Marcelino aan het Veer, hoewel die later een stuk minder frequent dan eerst gedacht zijn positie inneemt.

JUNI

De Avondvierdaagse trekt opnieuw veel volk en wordt verlopen onder redelijke omstandigheden. Nieuw op de kalender is een evenement waarbij alle zeilboten in Genemuiden het water op moeten. Allemaal zijn ze er niet, maar het levert wel mooie beelden op bij het Zwartewater.

Nu het nieuwe centrum klaar is, voert de gemeente betaald parkeren in. Eerst deelt de politie waarschuwingen uit, maar later worden er ook stevige bonnen uitgedeeld. De zomerbraderie in het centrum mislukt vanwege het extreem warme weer. Daarom speelt Sportclub Genemuiden een paar dagen later dan eerst gepland tegen PEC Zwolle.

Veel minder weer heeft het Waterevent, een muzikaal cadeau in de binnenhaven aan Zwartewaterland. Toch zijn de reacties positief. Tapijtfabriek Rinos viert het 90-jarig bestaan.

Nieuw is de fietsroute Rondje Zwartewater. Aan de nieuwe bruggen over de Bermsloot verschijnen zogenoemde liefdesslotjes. Op een gegeven moment hangen er ruim twintig.

 

We ontvingen ook een videojaarverslag van Roelof Jan Wentink. Bij deze!

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500