Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwjaarsloop in Zwartsluis

Geplaatst op: 28 december 2015

Foto Henk Kuik

De Nieuwjaarsloop van DESZ is in dertig jaar uitgegroeid van een kleinschalige loop tot een niet meer weg te denken traditie. Organisator Harm Folkerts rekent dit jaar op ruim 220 deelnemer. “Al hangt de deelname altijd af van het weer. Bij regen zijn er vooral veel minder jonge lopers.”

Folkerts kan het zo langzamerhand weten, want samen met Teun Grotenhuis zit hij al dertig jaar in de organisatie. En nog steeds met veel plezier. “Zo aan het begin van het jaar is iedereen nog goed gemutst. De lopers zijn altijd tevreden en klachten krijgen we eigenlijk nooit. En daarnaast werken we samen volgens de slogan ‘Samen DESZ’. Ik beleef er nog steeds veel schik aan.”

Dat het evenement nu al dertig jaar op de kalender staat, had vermoedelijk niemand kunnen bevroeden in die begintijd. “De eerste vijftien jaar waren we redelijk amateuristisch bezig. Vooral leden van DESZ liepen mee, maar in de loop der jaren groeide het evenement steeds groter. We hebben nu lopers uit de hele regio, waarvan wel veel uit Zwartewaterland. Een tijdlang hadden we ook lopers die echt voor het geld kwamen. Daar zaten we eigenlijk niet op te wachten. Vier jaar terug hebben we daarom het prijzengeld afgeschaft en zijn we gaan investeren in dingen waaraan alle lopers iets hebben: een medaille, een AA-Drink, een kop snert, noem maar op. Dit past beter bij ons.”

Bij de loop zijn dertig vrijwilligers betrokken. Wat jonge aanwas zou daarbij welkom zijn. “Direct na de loop gaan we altijd evalueren en kijken we wat beter kan. Verder zit het draaiboek na al die jaren natuurlijk wel in mijn hoofd. In oktober beginnen we met voorbereiden en dat eindigt op oudjaarsdag met de opbouw. En verder krijgen we veel hulp van de sponsorcommissie en de activiteitencommissie van DESZ. Ook wat dat betreft is het weer: Samen DESZ’.

Folkerts en Grotenhuis mogen dan dertig jaar bij het evenement betrokken zijn, één iemand heeft tot dusver alle lopen volbracht. En ook dit jaar hoopt Sjaan Postma weer aan de start te staan.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500