Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden Actueel Jaaroverzicht (4)

Geplaatst op: 31 december 2015

Het vierde deel van het Genemuiden Actueel jaaroverzicht. Het deel wat vermoedelijk nog het meeste in het geheugen ligt. Met het legendarische PSV-duel van Sportclub, het faillissement van restaurant de Biezen en sloop van een deel van De Meente.

OKTOBER

Tijdens de Biestemerk kunnen belangstellenden het pand van de Regiobank bekijken. Dat nadert zo langzamerhand de eindfase. Het is mooi weer en dus druk op de jaarmarkt. De oliebollen gaan er weer in grote getalen doorheen. Slagerij van de Weg bestaat twintig jaar. Destijds nam de slager van de Veluwe de zaak van Anton van Rees over. Minder goed nieuws over De Biezen: het restaurant sluit plotseling haar deuren en blijkt een week later failliet. Hans Verhoek begint zijn eigen koffiemerk Calor Koffie dat bij Bij Sigrid te koop is.

Legendarisch is het duel van Sportclub Genemuiden tegen PSV. Half Genemuiden reist af naar de Lichtstad en ziet dat Genemuiden lang stand houdt. Pas na een uur spelen walst PSV over de ploeg heen. Pascal Eenkhoorn maakt ondertussen bekend dat hij volgend seizoen in de Amerikaanse opleidingsploeg van BMC fietst. Tijdens biestemerkeumpien zijn het dit keer Berry Halfwerk en Herman van Dijk die afscheid van Sportclub nemen.

De Industriehaven gaat officieel open. Boven het oude pand van Bosch Bloemen vestigen zich twee administratiekantoren. Voor de benedenverdieping is nog geen huurder gevonden. Op een zondag staan er lange wachtrijen voor de pont. De nieuwe brug in Zwartsluis blijkt namelijk defect, zodat de slagzin van Veerpont Genemuiden waarheid wordt: rij niet rond, neem de pont.

NOVEMBER

De Brandaris arriveert weer in Genemuiden en blijft opnieuw de hele winter in de binnenhaven liggen. De zangers van Ancora gebruiken het voor het opnemen van een videoclip. Sinterklaas kan juist niet in de Binnenhaven komen. Vanwege de hoge waterstand moet hij uitwijken naar de kop van het Veer om zich aan de jeugd en hun ouders te presenteren. Dit gebeurt op de derde Superzaterdag van de MVG. Vanwege de renovatie van de Sas moeten houten planken Genemuiden beschermen tegen het water.

Bij de Koppel komen 77 parkeerplaatsen. Die moeten de druk op parkeren in het centrum wat wegnemen. Toneelvereniging Genemuiden geeft twee succesvolle voorstellingen voor bijna volle zalen. Jan Rein heeft tien jaar zijn schoenenzaak. Die ziet er na een verbouwing prachtig uit. Van de Berg uit Zwartsluis meldt dat het in het voorjaar ook naar Genemuiden komt.

Frank Vermeer krijgt een koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet bij de brandweer. Eddy van Hijum bezoekt Groothuis Bouwgroep en speelt ondertussen gitaar op de kerstsingle van Juust. Slecht nieuws voor bewoners van de Zuidwal en d’ Akkerties: dit deel van De Meente gaat tegen de vlakte. Bij Van Dijk Heftrucks is drie keer brand op een avond.

DECEMBER

Hennie in ’t Hof stapt onverwachts op bij Sportclub Genemuiden. Hij kan zijn visie niet kwijt op Sportpark de Wetering, is zijn verhaal. Een nieuwe trainer is snel gevonden: Johan de Man uit Veenendaal maakt vanaf januari het seizoen af in Genemuiden. Zij belangrijkste doel is het veroveren van een periodetitel zodat de Topklasse toch nog haalbaar wordt.

De uitbaters van de veerpont zijn niet tevreden met de drukte op zondag. Ze vragen om tips en aan de hand daarvan besluiten ze in het vervolg op zondag juist nog langer te gaan varen. Er worden ook alweer uitbaters voor De Biezen gevonden. Vermoedelijk vanaf maart gaan horecaondernemers uit Rouveen de zaak runnen.

VWC wordt vanaf nu gerund door de tweede generatie. Harm en Jan van Wendel gaan het wat rustiger aan doen. De traumahelicopter moet naar Genemuiden vliegen vanwege een zwaar ongeval bij de Betap. De betrokken werknemer wordt zwaar gewond afgevoerd.

Dick Visserman moet diep door het stof in de discussie rond het zogenoemde schudden van graven. Helmich Schinkel wordt dartkampioen van Genemuiden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500