Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Succesvolle winterwandeling

Geplaatst op: 3 januari 2016

Foto Jan Grolleman

Ongeveer 130 mensen namen op 30 december deel aan de winterwandeling van de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing. De tocht voerde langs verhalen op diverse monumentale locaties in Hasselt.

De Stichting Hanzestad Hasselt Marketing was blij verrast door de grote belangstelling voor de winterwandeling. De dag voor vertrek was de activiteit al volledig volgeboekt. Uiteindelijk vertrokken op woensdagavond zo’n 130 deelnemers uit de Werkplaats aan de Kaai voor een winterse wandeling door Hasselt. De deelnemers waren voorzien van kleine sfeervolle lantaarns. Verdeeld over drie groepen, ieder onder leiding van een gids, ging de tocht langs een aantal markante monumenten in de stad. Op iedere locatie werd een verhaal verteld door vrijwilligers van de stichting.

In korenmolen De Zwaluw vertelde Marja Montanje een verhaal dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven door Jasper Nijman. Het thema van het verhaal sloot aan bij het midwinterhoornblazen, dat traditioneel altijd plaatsvindt bij de molen. Eerder op de middag wist Sandra Voerman de allerkleinste bezoekers in de korenmolen al op het puntje van de stoel te krijgen met een spannend verhaal. In de Kalkovens werden de wandelaars door Woutrien Kuiper onthaald op een verhaal over het vervoer met de oude tram, die vroeger vanuit Zwolle via Mastenbroek naar Hasselt reed. In het leshuis konden de wandelaars vervolgens versgebakken oliebollen proeven. Jurry Pott, zoon van een bakker en opgegroeid in Hasselt, haalde herinneringen op aan een vriendschap met een Katholieke kameraad en typisch Roomse tradities. De kapel met de kerststal in de tuin van de Rooms Katholieke kerk vormden daarvoor het toepasselijke decor. De wandelaars werden bij de kerk begroet door drie dames in sfeervolle Dickens-kledij.

Knieperties en glühwein

De winterwandeling eindigde in de Werkplaats aan de Kaai, sinds een jaar het onderkomen van de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing. Hier konden de wandelaars weer op verhaal komen met koffie, chocomelk en glühwein. Ook werden er door een aantal vrijwilligers echte Hasselter knieperties gebakken, die zeer in de smaak vielen. Ter afsluiting van de wandeling vertelde Rienk Koopmans op levendige wijze de geschiedenis van Zwartkapje. Opgeluisterd met licht- en geluidseffecten kwamen de aanwezigen te weten hoe het Zwarte Water aan zijn naam is gekomen. Het verhaal vormde de sfeervolle afsluiting van een bijzonder geslaagde winterwandeling door Hanzestad Hasselt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500