Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onderzoek naar verdronken dorp

Geplaatst op: 19 januari 2016

Een Amsterdams bedrijf heeft bodemonderzoek gedaan op de locatie van het verdronken dorpje Beulake. Dit in opdracht van Natuurmonumenten. Met een speciale sonarboot is bekeken wat er nog van het dorp op de bodem is te zien.

Met het onderzoeksbootje is onder meer een hoge resolutie scan gemaakt. Ook maakten de onderzoekers zogenoemde vlakdekkende opnames. Die laten vervolgens objecten en structuren zien. Eerder is deze methode onder meer in het Eemmeer toegepast. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend.

Beulake ging in de 18e eeuw ten onder. Te ver doorgeschoten veenwinning en de slechte toestand van de dijken maakten de weg vrij voor het water. Dat veegde het dorpje in 1776 uiteindelijk van de kaart. Toen telde het ongeveer tweehonderd inwoners. Regelmatig worden restanten opgedoken. Sinds een aantal jaren herinnert een kunstwerk ter hoogte van de voormalige begraafplaats aan het dorp.

Volgens beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten in De Wieden is Beulake uniek. “Nederland kent geen andere verdronken dorpen uit deze periode. Beulake verdient een bijzondere status. Daarover zijn we ook in gesprek met gemeente en provincie. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen die status ondersteunen. We hopen meer informatie over het gewone dagelijkse leven in Beulake boven tafel te halen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500