Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Derde generatie Van Dijk zet kapperstraditie voort

Geplaatst op: 21 januari 2016

Hele generaties Genemuidenaren lieten hun haar al knippen bij ‘lange’ Marten en zijn zoon Piet van Dijk. Vanaf volgende week krijgt het kappersgeslacht een vervolg. Kim Boes-Van Dijk begint dan aan de Kapberg 2 Kim’s Styling. Zij is de dochter van Piet’s broer Joop. “Kim heeft veel ervaring en ik vind het prachtig dat zij ook een zaak begint. De derde generatie Van Dijk…”, zegt Piet in zijn zaak aan de Langestraat.

Hij wordt in april 65 jaar, maar dat betekent niet dat hij de schaar en de kam vanaf dat moment neerlegt. “Nee, nee, daar moet ik nog niet aan denken”, klinkt het. Na bijna vijftig jaar is Van Dijk zijn vak nog niet zat. “Ik ben eigenlijk nog niet zo bezig met een pensioen. Misschien dat ik wat minder ga werken, maar stoppen doe ik zeker niet. De gezondheid is goed en ik vind het nog steeds leuk. Vooral het contact met de mensen. Dat zou ik echt gaan missen.”

Wat dat betreft lijkt het op het verhaal van vader Marten. De voormalige topschutter van Sportclub Genemuiden maakte zestig jaar vol als kapper. Hij begon al voor de oorlog in de kapsalon van Klaas van de Berg, in Genemuiden ook bekend als De Kladde. “Die zocht destijds een inzeper en daar reageerde mijn vader als 13-jarige jongen op. Ja, dat was echt een vak toen. Mannen lieten zich vaak scheren bij de kapper. En van het een kwam het ander. Op een gegeven moment mocht hij een keer echt scheren en later knippen. Zo is hij het vak ingerold.”

Marten van Dijk werkte in Wezep en Harderwijk, knipte ook in de oorlogsjaren in Duitsland en bij de Zuiderzeewerken en kwam uiteindelijk bij een kapperszaak in Genemuiden terecht. Toen die zaak niet meer loonde, kwam Van Dijk even bij Edel Tapijt terecht. “Tot kapper Groenink d’r mee stopte. Die had al gezegd dat mijn vader de eerst gegadigde was voor overname. Ze knipten elkaar namelijk al jaren. In 1969 was dat het geval. Een jaar later ben ik al bij de zaak ingekomen”, vertelt Piet.

Die had ondertussen zijn kappersdiploma gehaald, in tegenstelling tot zijn vader overigens. Samen draaiden ze op basis van een fifty-fifty verhouding de zaak aan de Oosterkaai, op de plek van de huidige burgemeesterwoning. “Begin jaren tachtig waren er investeringen nodig. De zaak was verouderd. Toen zijn we naar de Langestraat verhuisd. Eerst negen jaar op de plek van het huidige Hilleen Mode en daarna verhuisden we naar boven.”

Lang hielp Lange Marten nog mee in de zaak. “Tot zijn 73e werkte hij eigenlijk elke ochtend. Een beetje praten, een beetje knippen. Hij hield zijn vaste klanten aan. Dat vond ie prachtig om te doen. Hij hield van de gezelligheid. En veel mannen kwamen ook wel speciaal voor hem. Toen mijn vader zestig jaar kapper was, heeft De Stentor nog een artikel aan hem gewijd. We hadden ook een receptie bij Hotel Zwartewater. Als je na zestig jaar nog geen receptie geeft…” Marten overleed uiteindelijk op 78-jarige leeftijd in 1999.

Zelf heeft Piet van Dijk ook al 46 jaren dienstjaren erop zitten. En daar komen er zeker nog wat bij. Bovendien vindt hij het leuk dat nichtje Kim nu ook een eigen zaak begint. “Ze is heel ambitieus en gedreven. Bij een kapper in Zwolle werkt ze al tien jaar. Ze is heel creatief en is natuurlijk op de hoogte van de laatste trends. Ik denk dat het een aanwinst voor Genemuiden is.”

En Kim Boes-Van Dijk heeft zelf natuurlijk ook veel zin in de stap. “Een eigen salon is altijd mijn droom geweest. Op mijn 8e kreeg ik een kapperspop en toen was ik verkocht. Ik speelde alleen daar nog maar mee. Of dat wat met mijn oom en opa te maken heeft? Dat denk ik eigenlijk niet. Ik vond het gewoon zelf leuk. Veel mensen leggen de link ook niet met Ome Piet en opa. Pas als ik zeg dat ik uit een kappersfamilie kom, gaat er een lampje branden.”

Desondanks is ze blij met de steun en hulp van Piet. “Ja, die helpt ons met heel veel dingen. Dat is echt geweldig”, aldus Kim. Haar zaak wordt op zaterdagavond 30 januari officieel geopend. Dan besteedt Genemuiden Actueel ook meer aandacht aan Kim’s Styling.

_MG_7139

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500