Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beatfish/12×12 (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 26 januari 2016

Toen ik 50 jaar werd – dat is lang geleden, hoor ik u denken – besloot ik een klein feestje te organiseren. Ik regelde een bootje, nodigde een stel fijne vrienden uit en zorgde voor wat livemuziek. Voor dat laatste onderdeel kwamen uiteraard mijn vrienden van “Juust” in aanmerking. Maar vanwege het gemêleerde gezelschap besloot ik ook een Engelstalig ensemble aan de line-up toe te voegen. “Juust”-bandlid Jerry Hoekman wees me op 12×12. Niet in het laatst waarschijnlijk omdat hij zelf ook deel uitmaakt van deze groep. Ik besloot ze desalniettemin te boeken en daar heb ik geen moment spijt van gehad.

12×12 bestaat uit onze plaatsgenoten Jan Willem Bennink en de reeds genoemde Jerry Hoekman. Eerste drummer was Hendri Bredewold uit Hasselt. Later opgevolgd door Tim Vriesema uit Schoonebeek. In de 12 jaar van hun bestaan hebben ze in de wijde regio een vaste schare fans opgebouwd. Maar na 12 jaar vinden de heren het welletjes. Met een groot afscheidsconcert en het uitbrengen van een CD met de bandnaam “Beatfish” komt er een einde aan de activiteiten van de band.

Ik denk dat ik niet overdrijf wanneer ik Jerry Hoekman de grootste muzikant van Genemuiden noem. Hoekman is een virtuoos op gitaar, maar speelt met het grootste gemak ook mondharmonica, bas of accordeon. Onlangs besloot hij een nieuw bandje op te richten “Uncle John”. In dat groepje is hij drummer. En ook dat gaat hem alleraardigst af. Zijn bescheidenheid zit hem wat in de weg. Anders maakte de man die afgestudeerd is op het conservatorium allang deel uit van een beroemde band.

Frontman en zanger van 12×12 Is Jan Willem Bennink. Ook al zo’n aardige gozer. Bennink is een strakke bassist en heeft bovendien de perfecte stem voor het repertoire van de band. Bredewold of Vriesema achter de drumktit, het maakt niet veel uit. Ze spelen beiden als enthousiaste jonge honden. Beiden met een neusje voor het juiste ritme. Ondanks het feit dat 12×12 maar met drie man speelt, staat een optreden van het trio als een huis.

Op zaterdagavond 30 januari vindt in de Overtoom (aanvang 21.00 uur) de CD-presentatie van Beatfish plaats. Op de geluidsdrager met de naam “Changing wind” staan uitsluitend eigen nummers. Voor de pauze wordt dit materiaal ten gehore gebracht. Wat ik ervan gehoord heb klinkt veelbelovend.

Na de pauze volgt dan 12×12 met het materiaal waarmee ze een zeer gewaardeerde band zijn geworden. Op de playlist staan nummers van o.a. Kings of leon, Foo fighters, Tom Petty, Cheaptrick , maar ook nederpop-klassiekers van the Scene en De Dijk. Voor wie een liefhebber van dit genre is, is dit concert een absolute must. En voor wie het maar zozo vindt eigenlijk ook. Dat hebben deze jongens gewoon verdiend.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500