Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eerst spijkers slaan dan volleyballen

Geplaatst op: 11 februari 2016

“Tegenstanders vonden het vreselijk om in d’ Overtoom te spelen”, zegt Henk Slot over de periode dat Ruutvoorn in de oude Overtoom speelde. In die periode groeide het team misschien ook wel daardoor uit tot een gevreesde tegenstander. Winnen deed je niet eenvoudig van de Genemuidenaren. Ruutvoorn behaalde zelfs de bekerfinale.

“Eigenlijk zijn we een jaar te laat…”, zucht Gijs van Dalfsen tijdens het gesprek in de Overtoomkantine over het jubileum van Ruutvoorn. Dat viert dit jaar haar 65-jarig bestaan, maar eigenlijk telt de oude dame al een jaar extra. De oprichtingsdatum dateert immers uit 1950. Het programma is er desondanks niet minder om, met onder meer een wedstrijd tussen Landstede en het Nederlands zitvolleybalteam en een groot stratenvolleybaltoernooi op de Greente. Bovendien staat er uiteraard een feestavond op het programma.

Daar komen ongetwijfeld veel bekende Ruutvoorn-namen op af. “Al is het ongelooflijk hoeveel mensen er al niet meer leven…”, zegt Van Dalfsen als hij een jubileumtijdschrift van vijf jaar geleden doorbladert. Voormalig trainer Roelof Roelofs bijvoorbeeld. “Dat was een legendarisch figuur uit Zwolle”, vertelt Siem Beens. “Hij had geen rijbewijs en na de evaluatie aan de bar, reden de bussen natuurlijk niet meer. Dan brachten we hem om de beurt terug naar Zwolle. En na afloop ging je weer door met evalueren.”

Roelofs was ook een erkend carnavalsvierder, weet Van Dalfsen nog. “Tijdens zo’n weekeinde moesten we toch een keer spelen. Ze hadden Roelofs verteld dat hij niet kon wegblijven. En dus werd hij per taxi naar Genemuiden vervoerd en hier op een stoel gezet. Hij had behoorlijk diep in het glaasje gekeken. Van die stoel is hij niet meer af geweest en na afloop is hij meteen weer in de taxi gezet.”

Ook Lucas Zantingh uit Dedemsvaart was een trainer van het historische soort, herinnert Wout Tuinman zich. Net als Roelofs een gezellige man die ook bedreven was in de pokersoort. “Maar het was ook een geweldige trainer. Heel vooruitstrevend. Hij bracht ons heel technisch volleybal bij en daarmee verrasten we veel tegenstanders. Zelfs in de derde divisie. Het hoogste niveau waarop Ruutvoorn ooit actief is geweest.”

Toch waren er ook voor die periode al successen. Henk Slot: “Als klein clubje haalden we ooit de finale van de districtsbeker. In Zwolle moesten we uitkomen tegen het grote ZZK uit Wezep. Vergelijk dat maar met PSV tegen Sportclub Genemuiden. Zo’n finale ging over twee sets en in de eerste set lukte werkelijk alles. We sloegen ze met 15-6 weg. Ongelooflijk. In de tweede set wonnen zij met 15-5, zodat we met een puntje verschil de finale verloren. Toch was dat een hoogtepunt.”

En dat voor een vereniging die thuiswedstrijden op een beroemde, maar legendarische, vloer moest spelen. “Voor een wedstrijd moesten we eerst met een hamer rond. Spijkers in de vloer slaan. Die staken over uit de vloer. Harm Mulder had de kin kapot van zo’n spijker. Een keer konden we echt niet spelen: toen waren bezoekers van dat beroemde concert van Toontje Lager door de vloer gezakt”, vertelt Slot.

De verhalen blijven komen aan tafel. “Tegenstanders dachten soms dat ze door supporters werden gespuugd. Maar dat was vocht dat van het plafond naar beneden drupte”, vertelt Van Dalfsen. “En scheidsrechters hadden het ook niet makkelijk. Vanaf de tribune konden supporters hen zo aanraken. Dat is ook een keer echt gebeurd: iemand was het niet eens met de beslissing van de arbiter en wilde verhaal halen.”

Ergens in de tweede helft van de jaren tachtig kwam de klad wat in de vereniging. Ook toen het Nederlands Team later grote successen behaalde, kon Ruutvoorn niet echt profiteren van de populariteit van volleybal. Van Dalfsen: “Vroeger hadden we heel veel seniorenleden en nauwelijks jeugd. Nu is het andersom. Maar we hebben altijd concurrentie gehad van de fabriek: als jongeren wat ouder worden, willen ze wat bijverdienen zodat ze s’ avonds op stap kunnen. Dat zie je bij de voetbal ook: er zijn veel F’jes, maar een A-team kunnen ze met moeite op de been krijgen.”

Morgen deel drie van de serie verhalen rond Ruutvoorn. Dan aandacht voor de festiviteiten rond het jubileum.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500