Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun (7)

Geplaatst op: 15 februari 2016

Gaellemuun is de rubriek over bijzondere locaties in Genemuiden of doodgewone locaties waaraan bijzondere verhalen kleven. Dit keer over de Langestraat, al eeuwenlang het kloppende hart van het centrum van Genemuiden.

Zwartsluis heeft het Buitenkwartier, Hasselt de Nieuwstraat, Sint Jansklooster de Kloosterweg en Genemuiden de Langestraat. Een voor een stadje van deze omgeving bijna onwerkelijk lange straat met links en rechts winkels. Ik mag er op welke dag van de week ook graag doorheen rijden.

Zelf woon ik aan de Kloosterweg. Oudere buren vertellen wel eens dat er ooit meer dan twintig winkels waren. Bakkers, slagers, groenteboeren en smeden. Hoeveel winkels moet de Langestraat dan wel niet hebben gehad? Een soort oase voor kooplustigen die van de ene naar de andere koopman struinden in de tijd dat supermarkten nog niet bestonden. Praktisch was dat niet, gezellig vermoedelijk wel. Een ochtend op pad om de boodschappentas vol te krijgen.

Veel van die winkels zijn al jaren weg. Vorige week stapte ik binnen in het oude pand van Bakker Verhoek. Daar zit nu nagelstyliste Jerney. De geur van brood is ingeruild voor nagellak. Aan de overkant kocht ik vroeger elke week de Hitkrant en Voetbal International. Bij boekhandel Van Tiel. Als je nu een beetje boek wilt kopen, moet je naar Zwolle. Om over muziekdragers maar niet te spreken. Onlangs dacht ik even een cd in Meppel te kopen, maar tussen alle lunchrooms en kledingwinkels vond ik geen muziekzaak.

Mijn muziekhobby bracht me vroeger ook vaak bij Fotogrammo Tuinman, hoewel ik daarvoor niet eens de winkel in hoefde. Bovenaan dat kleine trappetje bij binnenkomst lag altijd een papieren overzicht van de Top 40. Wat een teleurstelling als dat flinterdunne foldertje er nog niet lag.

Het plakje worst bij Slagerij Roeland krijg je ook al decennia lang niet meer. Zelfs Van Ingen is verhuisd. Schoenenzaak Klaassen, Harm Post, Sollie, Café het Centrum, Sammie, de Schlecker…een mens zou er weemoedig van worden.

Gelukkig kwam er ook veel voor terug. Waar andere soortgelijke straten in Nederland tegenwoordig een desolate indruk maken, leeft de Langestraat nog steeds. De snoep van Bitter Zoet, de gezelligheid bij Sigrid, de vrolijkheid bij Feenstra. Zou Rijwielhuis Van Dalfsen nog zo’n kenmerkende bel aan de deur hebben hangen?

Nog steeds is er soms met de auto geen doorkomen aan. Ongetwijfeld een goed teken. De Langestraat heeft de langste tijd vast nog niet gehad.

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 thoughts on “Gaellemuun (7)

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500