Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Boerderij en vergaderlocatie met Genemuider roots

Geplaatst op: 18 februari 2016

Boerderij Eben Haëzer staat op gemeentegrond van Staphorst, maar ligt dichterbij Zwartsluis. Een begrip in binnen- en buitenland. Zwartewaterland kent de locaties voor overnachtingen, vergaderingen en kinderfeestjes misschien wel minder goed. En dus rijden we een paar kilometer over de gemeentegrens heen richting de Postweg.

205Die zijweg van de Conradweg herbergt nogal wat historie blijkt aan de keukentafel van Tineke van Dalfsen. Ze pakt een boek over de oorlogsheld Johannes Post uit de kast. “Zijn broer Wolter bouwde in de jaren dertig deze boerderij. Toen was hier verder nog helemaal nieuws. Deze weg hield hier voor de deur op. In de oorlog is in deze contreien ook veel gebeurd. De naam Postweg verwijst dus naar de eerste bewoner.”

Eben Haëzer is een melkveebedrijf met recreatietak gerund door Wout, Tineke en zoon Christiaan. De geschiedenis van de familie Van Dalfsen op deze plek gaat terug naar de jaren vijftig. “De opa en oma van Wout hadden een stadsboerderij aan de Westerkaai in Genemuiden. Zijn ouders hebben hier in 1958 de boerderij overgenomen en zelf runnen we die sinds de jaren tachtig”, vertelt Tineke.

Ondanks de liefde voor het platteland vinden Wout en Tineke dat er ‘meer is dan koeien’. Die gedachte is de basis onder een belangrijke tweede poot van het bedrijf. “Wij vinden het belangrijk om stad en platteland met elkaar te verbinden. Daarom zijn we altijd heel transparant geweest. Wij vinden het bovendien leuk dat mensen hier komen kijken. Zo bedachten we ooit het ‘boerenhulpdiploma’, dat kinderen krijgen nadat ze actief boer Wout helpen. De kranten stonden er op de een of of andere reden vol van. Heel leuk.”

Dat genereerde zoveel aanloop dat meer dromen verwezenlijkt konden worden. “Het diploma sloot mooi aan op de bed & breakfast die we toen al hadden. Gezinnen kwamen bij ons logeren en behaalden het boerenhulpdiploma. En hier werden steeds meer kinderfeestjes gehouden en ook ontstond het idee van een vergaderlocatie. Sinds een aantal jaren is de bed & breakfast ook te huur als groepsaccommodatie. Die fungeert nu vooral op werkdagen nog als bed & breakfast.”

Eben Haëzer ontvangt veel bedrijven en organisaties die komen vergaderen op de boerderij. Gek genoeg opvallend weinig uit Zwartewaterland. “Vermoedelijk zijn we in Genemuiden en Zwartsluis wat minder bekend, terwijl we op een steenworp afstand liggen. Vergaderingen tot ruim twintig personen zijn hier mogelijk. Mét uitzicht op de koeien, de sfeer van het platteland én lekker eten. Ik serveer de gasten een streekeigen ontbijt en lunch, met huisgemaakte yoghurt, flensjes, soep, gehaktbrood, producten van onze boerderij.”

En ondertussen blijven de aanvragen voor kinderfeestjes ook binnenstromen. De magie van het boerenhulpdiploma is blijkbaar nog lang niet uitgewerkt. “Wekelijks zijn er twee kinderfeestjes, terwijl ik er eigenlijk nooit mee adverteer. Dit succes is echt te danken aan ‘boer Wout’. ‘Je had onderwijzer moeten worden’, zeg ik wel eens, maar hij heeft altijd boer willen worden. ‘Nou ben ik boer en onderwijzer’, antwoord hij dan.”

Tineke voegt daar een dosis gastvrijheid aan toe. Ze geniet ook van haar vak. “Vanochtend boekte nog een vrouw die hier vorig jaar een weekeinde met haar zoontje was. Nu komt ze een midweek met het hele gezin. Dat vind ik ontzettend leuk om te horen. Mensen komen ook van over de hele wereld. Momenteel hebben we een zeer internationaal gezelschap dat hier een weekeinde een bijeenkomst heeft en onlangs hadden we mensen uit Taiwan. Die kwamen de regio en dan vooral Giethoorn ontdekken.”

Tenslotte wijst Tineke erop dat ook scholen vaak Eben Haëzer bezoeken. “Alle basisscholen uit Staphorst komen hier over de vloer. De gemeente Staphorst stimuleert die bezoeken. Bij ons zien de kinderen wat het boerenbedrijf inhoudt. Ja inderdaad…er is veel uit dat boerenhulpdiploma ontstaan…”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500