Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland bestaat niet…of toch wel?

Geplaatst op: 23 februari 2016

Foto's Pieter Polman

“Jammer dat ze het zo met elkaar eens waren…”, glimlacht presentator Peter Rhebergen dinsdagavond in d’ Olde Soldoat. Daar vond een debat plaats tussen burgemeester Bilder en voormalig wethouder Tiem van Dalfsen van Genemuiden over de gemeente Zwartewaterland. Vuurwerk bleef uit tijdens de eerste uitzending van Enerzijds Anderzijds van Zwartewater FM.

‘Zwartewaterland bestaat niet’, luidde het thema van het debat. De programmamakers kozen daar ongetwijfeld voor naar aanleiding van een redelijk spraakmakend Stentor-artikel, waarin Van Dalfsen de vloer aanveegde met de gemeente Zwartewaterland. Vijftien jaar na de fusie werken de drie kernen volgens hem nog nauwelijks samen. “Als er iets moet gebeuren komt dat in Genemuiden voor elkaar, in Hasselt en Zwartsluis houden ze eerst het handje op”, zei Van Dalfsen in dat verhaal.

De PvdA’er zei dinsdag dat hij zich die uitspraken niet kon herinneren, maar dat hij nog steeds niet de meerwaarde van de herindeling ziet. “Ik was mordicus tegen en een plan b had ik niet. Wel vond ik dat Zwartsluis meer bij Steenwijkerland paste. Driekwart van Zwartsluis is moeras, en dat wordt beheerd door Steenwijkerland”, aldus Van Dalfsen.

Burgemeester Bilder stelde verrassend genoeg dat hij ook nooit voorstander is geweest van gedwongen herindelingen. Daarmee was de angel meteen uit het debat. “Maar ik vind wel dat we het in Zwartewaterland heel aardig doen. De drie kernen hebben allemaal een krachtige samenleving met veel sociale cohesie. In die zin passen ze bij elkaar. Maar dat betekent niet dat ze afzonderlijk niet meer hadden kunnen bestaan”, aldus Bilder.

Veel onderlinge samenwerking is er nog niet tot stand gebracht. Culturele organisatie werken weinig samen en ook ondernemers vonden elkaar niet, zo bleek dinsdag in d’ Olde Soldoat. Voorzitter Van Kesteren van de ondernemerskring in Zwartsluis vertelde over het mislukken van een ondernemersorganisatie voor Zwartewaterland. “Ondernemers in Zwartsluis kunnen allemaal op eigen benen staan. Die hebben zoiets blijkbaar niet nodig. En meneer Van Dalfsen zegt dat het in Genemuiden allemaal zo goed gaat en dat de andere kernen er maar bij hangen. Dat gevoel speelde ook mee bij het mislukken bij het opzetten van een gezamenlijke organisatie.”

Burgemeester Bilder ziet Zwartewaterland als ‘holding’. “Daaronder heb je de sterke merken Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Daar is veel tot stand gebracht. Het centrumplan van Zwartsluis is uitgevoerd, in Genemuiden zijn we een eind op weg en in Hasselt gebeurt de komende maanden veel. Het zijn hele vitale kernen.”

En ex-voorzitter Vermeulen van De Sluuspoort wilde wat dat betreft de gemeente best een pluim geven. “In Zwartsluis is heel veel tot stand gebracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit in de voormalige gemeente Zwartsluis onmogelijk was geweest”, aldus Vermeulen.

En daarin schuilt ook volgens Bilder de kracht. “We kunnen nu professioneler werken omdat we ambtenaren in dienst hebben met een specialisme, die de afzonderlijke gemeenten niet in dienst hadden.”

Voor echt vuurwerk in het debat bleken de tegenstellingen tussen Bilder en Van Dalfsen niet scherp genoeg. Desondanks is het maken van een programma in een kroeg een aardig idee. Bedoeling is dat Enerzijds Anderzijds elke laatste dinsdag vanuit d’ Olde Soldoat komt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500