Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Contact met Genemuiden’ in Muiderheim

Geplaatst op: 25 februari 2016

Tekst en foto's: Enrico Kolk

“Genemuidenaren dragen Adullam wel een warm hart toe, maar ze weten niet dat hier ook een winkel zit”, lacht Nienke Koekoek van Muiderheim. Sinds oktober 2015 draait daar ‘De Parlevinker’, een winkeltje met onder andere woonaccesoires en wenskaarten. “We wilden de cliënten eerst laten wennen aan het feit dat er zomaar mensen binnen kunnen komen en hen leren om contact te maken. Nu mag er wel wat meer aanloop komen.”

Want rustig is het wel, aan de Krommesteeg. Een van de cliënten is bezig met het schillen van aardappels, een vrijwilliger begeleidt hen. Wanneer er iemand binnenkomt roept een andere cliënt opgetogen dat er een klant is. Ze verandert ineens van tongval. “Ja, want als je in een winkel staat, moet je netjes en deftig praten”, vertelt ze.

Veel klanten komen er ook nog niet. “We zijn nu onder andere bezig met een foldertje om het wat meer bekend te maken”, zegt Koekoek. “Het mooie van onze winkel is dat cliënten zelf meehelpen. Op die manier krijgen ze meer eigenwaarde en ze doen nuttig werk.”

Zo helpen diverse cliënten met het prijsstickeren. “Maar de wenskaarten die we verkopen zijn ook deels door cliënten zelf gemaakt. We hebben hier ook cadeautjes staan, die door de cliënten gemaakt worden. En onze tasjes maken ze ook zelf.” In de toekomst wordt het assortiment nog uitgebreid met kleine presentjes voor jubilea en bedankjes. “Onze cliënten zijn goed in inpakwerk, zolang het maar structureel is.”

Dat geldt ook voor de zelfgemaakte taarten die te bestellen zijn. “Twee groepen met wat oudere cliënten hebben zich gespecialiseerd in het maken van monchou- en kwarktaart. Twee andere groepen maken met name appeltaarten en cakes. Dan helpen ze onder ander met het schillen van appels en mixen. Het voordeel van de regelmaat hierbij is dat ze het echt in de vingers krijgen.”

Wie binnenkomt in de Parlevinker, ziet vooral veel nostalgische producten staan. “We proberen aan te sluiten bij de vraag die er op dit moment is”, vertelt Koekoek. “De meerwaarde hier is dat er persoonlijk contact is, ook al kan het wat langer duren voordat de gekochte spullen in het tasje zitten.”

Volgens Koekoek is het voor de winkel een nadeel dat Muiderheim nogal afgelegen ligt. Tegelijk ligt daar voor de winkel een mooie uitdaging: “We willen het contact met Genemuiden iets meer in Muiderheim halen.”

De Parlevinker is op woensdag, donderdag en vrijdagochtend geopend van 10:00 tot 12:00 uur. De ingang rechts van de hoofdingang te vinden. “De bewegwijzering volgt nog”, zegt Koekoek. “Het is nu weleens lastig te vinden.” Taarten kunnen drie dagen vantevoren besteld worden via 088-2385567 of 088-2385555.

 

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500