Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kindcentrum Ichthus winkelt bij Hubo

Geplaatst op: 26 februari 2016

Foto's: Sijmon Last, tekst: Enrico Kolk

De handjes gaan voor de oren en daar begint het kabaal van de zaagmachine. Kindcentrum Ichthus is deze morgen te gast bij Hubo Van Dijk. Eén van de werknemers geeft een demonstratie met de zaagmachine. Dat gaat voor een aantal kinderen nét iets te hard. Gauw de oren dicht.

Ze zijn er al voor gewaarschuwd. “Houden jullie van lawaai?”, vraagt Sjaak van Ommen hen. “Nee”, schreeuwen de kinderen. “Nou, daar gaat ‘ie dan.” Van een grote plank zaagt hij allemaal kleine plankjes. Elk kind krijgt er eentje mee. “We maken hier ook tafels en deuren”, vertelt Jan van Dijk aan de kinderen. “En bedden”, vult er één aan. Dat gebeurt niet alleen bij de Hubo, volgens een kind: “Mijn papa heeft een keer een bed gemaakt voor mij.”

Duidelijk is het wel: geen van de kinderen heeft vragen. Maar ze willen nog wel wat weten, roepen ze. Dan is het te merken dat het bij de Hubo gaat van dik hout zaagt men planken. “Want wat heb je nodig voor een tafel?” “Dik hout!”, is het luide antwoord met uitleg: “Mijn vader werkt bij plankenwerk.”

Eén van de groepen blijft vol verwondering kijken naar de werkplaats, terwijl een andere groep op zoek is naar materiaal. Want ‘Borre gaat verhuizen’, en die heeft spulletjes nodig. De groep wordt onderling verdeeld en krijgt een papier met de benodigde materialen. Weldra zijn alle kinderen verspreid over de hele winkel.

En de taakverdeling is dik in orde: “Gaan jullie maar die kant op, ik kijk wel hier”, beslist een meisje. Zo gezegd, zo gedaan. Aan het eind van beide paden komen ze elkaar weer tegen. Geen van allen blijkt de benodigde hamer gevonden te hebben. Het volgende pad dan maar. Daar staat een paalhamer. “Deze?”, vraagt een jongetje. “Nee joh, die is veel te groot.” En verder gaat het ploegje, tot één van hen plotsklaps uitroept: ‘Ik zie een hamer!’. Zo, die is binnen.

Voor de verf kiest een ander groepje een oranje pot uit. “Jullie gaan verder met Groothuis Bouwgroep?”, vraagt juf Astrid Blokzijl. “Daar zijn we deze week geweest”, vertelt ze. “We werken nu drie weken over het thema (ver)huizen en het bezoek aan de Hubo is daarvan de afsluiting. Hierna is het vakantie.”

Voor het thema zijn de kinderen al vaker op pad geweest. Zo liepen ze een rondje door Genemuiden waar ze onder andere de flats van de Meente en vrijstaande woningen leerden kennen. “Dit soort excursies, zoals vandaag en woensdag bij Groothuis, vergeten ze nooit meer.”

 

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500