Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Geen diabetespatiënt maar een diabeteschallenger’

Geplaatst op: 8 maart 2016

André Feenstra vertelt enthousiast over zijn deelname aan de Internationale Diabetes Challenge. Tekst en foto: Enrico Kolk

Mensen met diabetes in beweging krijgen, dat is het doel van de Nationale Diabetes Challenge (NDC). In de Meente werden geïnteresseerden dinsdagavond bijgepraat over de challenge.  De initiatiefnemende BasvandeGoor Foundation zegt dat mensen met NDC de ‘regie over hun eigen gezondheid’ nemen. De Steenpoort wil nu ook meedoen om Genemuiden in beweging te krijgen. “We hopen dat u daarmee een wandelmaatje vindt”, zo zei Heidi Smit van De Steenpoort op de informatiavond.

Om mensen warm te laten lopen voor de challenge vertelde André Feenstra over zijn deelname aan de Internationale Diabetes Challenge. Die bestond uit een vijfdaagse trektocht door Lapland. “Toen ik 52 was, kreeg ik de diagnose ‘Diabetes type 2’, ouderdomssuiker. Toen werd mij verteld dat ik iemand anders moest worden. Stoppen met roken, anders eten en meer bewegen.”

Dat is Feenstra gaan doen. “Zes jaar geleden was ik bezig om oud te worden. Na het eten lag ik een halfuurtje op de bank. Nu ga ik dan een halfuurtje lopen. Je steekt er energie in en je krijgt er twee keer zoveel voor terug. Dat kan heel verslavend zijn. Nu noem ik mezelf geen diabetespatient meer, maar een diabeteschallenger.”

Kroonjuweel was daarbij de trektocht door Lapland, met een team. “Als je het samen doet kom je heel veel verder”, vindt Feenstra. Na een filmpje over de tocht krijgt Feenstra weer ‘de kriebels’. “Ik zou er zo weer heenwillen. Je krijgt er echt energie van.”

Tot en met 22 maart kunnen diabetespatiënten, maar ook mensen met andere gezondheidsproblemen, zich aanmelden voor de NDC. Op 12 april volgt dan een testloop van één kilometer. De eerste échte wandeling vindt plaats op 17 mei.

Want dat is uiteindelijk de inhoud van de ‘Challenge’. Van mei tot en met september een wekelijkse wandeling, vooralsnog op dinsdag om 12:30, met diabetespatiënten, waarbij ook de huisarts of diëtiste meeloopt. Patiënten kunnen elkaar vinden met deze ‘Challenge’. “Soms wil je wel eens even praten buiten het professionele circuit”, merkte Stef Smits van de Diabetesvereniging op. “Dat kan met de NDC.”

Inschrijven voor de challenge, die vooralsnog op dinsdagmiddag om 12:30 plaatsvindt, kan via www.nationalediabeteschallenge.nl/steenpoort. De NDC is dus van mei tot en met september, van 12 tot en met 15 oktober is er een afsluitende week. Dat is een soort wandelvierdaagse. Drie avonden wordt er dan gewandeld in Genemuiden en de vierde dag is er een afsluiting bij paleis Het Loo.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500