Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Bouwers’ doen wedstrijd bij OVG

Geplaatst op: 10 maart 2016

Tekst en foto's: Enrico Kolk

“Het zal altijd een vak blijven, maar de technieken zullen misschien veranderen”, vertelt Freddie Buitenhuis van het OVG over metselen. Zes metselaars zijn daar vandaag (donderdag) en morgen bezig met een beroepenwedstrijd, waaraan ook negen (toekomstige) timmermannen deelnemen.

Dat dit echte mannenberoepen zijn, blijkt al bij binnenkomst. De enige dames die bij het OVG aan de slag zijn, geven een demonstratie decoratieschilderen. “Een leuk onderdeel voor de twee open dagen die we nu hebben”, vindt Buitenhuis. De beide leerlingen komen uit de Flevopolder, waar het OVG een nieuw project opzet dat vergelijkbaar is met het opleidingscentrum in Genemuiden.

De mannelijke leerlingen houden zich bij hun metsel- of timmerwerk. “De timmermannen maken een statafel, die ze na afloop mee mogen nemen naar huis. Voor de metselaars wordt dat iets lastiger, zij maken een steensmuur met een schuine rollaag en een zitplateau.”

En juist in dat schuine gedeelte zit ‘em de moeilijkheid volgens Buitenhuis. “Dat moet een mooie gelijkmatige laag worden.” Wie z’n best doet kan dan ook een prijs verwachten. Voor beide categorieën worden morgen (vrijdag) drie prijzen uitgereikt door burgemeester Bilder. De eerste prijs bestaat uit een accuboormachine. “Eigenlijk is dit voor de metselaars ook een kwalificatiewedstrijd. De winnaar mag namelijk meedoen met het 64e Nederlands Kampioenschap ‘metselen en voegen’, dat dit jaar in Emmen wordt gehouden”, zegt Buitenhuis.

Overigens kan hij nog wel wat metselaars gebruiken. “Ik heb er op dit moment maar twee, terwijl ik er wel twaalf kan plaatsen. Dus wie op zoek is naar een leuke, uitdagende baan in de bouw, kan hier terecht. Want er is echt een tekort. En dat heeft er mee te maken dat veel metselaars hun baan verloren zijn, ze zijn nu flexwerkers geworden.”

Om mensen kennis te laten maken met het vak, houdt het OVG jaarlijks open dagen, die nu gehouden worden. “En die zijn nu gecombineerd met de beroepenwedstrijd die we één keer in de twee jaar hier hebben.” Daaraan doen vrijwel alleen vierdeklassers van het voortgezet onderwijs mee. “We hebben één uitzondering bij de metselaars, Jan Kloosterman uit Genemuiden. Die zit in de derde klas. Hij mocht meedoen omdat er van de vierdeklassers van zijn school niemand in aanmerking kwam om te metselen.” Ook bij de timmermannen is een derdeklasser present: Stefan Gorter. Hij komt van ver: Andijk. “Die logeert hier bij familie in de buurt en zit in Kampen op school”, vertelt Buitenhuis

Nog tot morgenmiddag 16:00 hebben de leerlingen de tijd om hun werkstuk af te maken. Een halfuur later komt burgemeester Bilder de prijzen uitreiken. De open dagen duren vandaag tot 19:00 en morgen tot 18:00 (vanaf 10:00 uur).

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500