Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
9 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het veranderde vak een ‘groenteboer’

Geplaatst op: 17 maart 2016

“Ik schrijf tegenwoordig een column in onze folder. Daar krijg ik toch een reacties op…”, zegt Carin de Lange van De Lange aan de Irenestraat. Ze wil maar zeggen dat de klassieke groenteman niet meer bestaat. De tijd van de veiling en alleen in de winkel groente en fruit verkopen is al lang voorbij. Ook bij De Lange.

Opa De Lange had misschien wel hoofdschuddend staan toekijken als hij hoorde over het reilen en zeilen van de moderne versspecialist. Die verkoopt tegenwoordig ook brood, delicatessen en verzorgt buffetten. En natuurlijk kookt Carin dagelijks kant-en-klare maaltijden, ook voor de maaltijdservice voor ouderen. Appels, peren en boerenkool kregen in de loop van de tijd gezelschap van exoten. Van een kiwi kijkt niemand meer op. “Dit is een pitahaya…”, wijst Carin naar een merkwaardig stuk fruit bij de ingang van de winkel. Dat is de plek waar elke week een nieuw exoot wordt gepresenteerd. Over vernieuwing gesproken.

En dat terwijl de familie De Lange een bijna klassiek groenteboergeslacht is. “De opa van Johan begon ooit aan de Burgemeester ten Veldestraat. Hij liet ons huidige pand bouwen voor Harm, de vader van Johan. Hier zitten we nu sinds de jaren zestig en zelf zit ik sinds dertien jaar in het bedrijf”, vertelt Carin. Die laatste periode correspondeert met de duur van haar relatie met Johan. Wie een detaillist aan de haak slaat, trouwt immers meteen de zaak mee.

De familie is nog groter. ‘Ome Dick’ had jarenlang een zaak in Zwartsluis die ondertussen is voortgezet door zijn zonen. Ook Van Marle in Kampen is familie, net zoals de voormalige rondtrekkende groentespecialist Albert Beens. “Tja, waarom is zoveel familie in dit vak gebleven…het is een leuk en afwisselend beroep, zeker als je niet vies bent van hard werken”, glimlacht Carin. En van vroeg opstaan moet je ook houden. “Op maandag en vrijdag begin ik om 06.00 uur, op de andere dagen een uur later. Dan kook ik in de winkel en maak de schappen op orde. Ik vind dat wel een prettige periode eigenlijk. Je kunt even lekker highspeed doorwerken. En daarna komen de klanten. En dat is natuurlijk ook weer leuk.”

Klanten komen de hele dag binnen. Al lang niet meer alleen uit Genemuiden. “Wij profiteren voor een deel van de Action. Die trekt ook mensen uit Zwartsluis, Hasselt en Zwolle en die komen dan ook bij ons. Er zijn ook wel Zwollenaren die speciaal voor ons naar Genemuiden rijden. Althans voor de aardappelen….die halen we zelf op bij een teler. Verder komen tegenwoordig de meeste producten via de groothandel binnen. De tijd van de veiling is echt voorbij.”

Winkels zoals De Lange hebben in zekere zin de wind mee. Nederlanders besteden weer relatief veel tijd aan koken. Mensen ontdekken de keuken als hobbyplek. “Je hebt veel kookprogramma’s op televisie en ook op internet vind je recepten te kust en te keur. Mensen willen weer meer met verse producten werken. De vraag naar speciale kruiden, maar ook naar vergeten groenten als pastinaak neemt toe. Een hele leuke ontwikkeling.”

Zelf kookt ze ook graag. Ook voor het gezin. “Ja, het is niet zo dat wij eten wat ik ’s ochtends voor de winkel maak. Voor ‘thuis’ kook ik wat pittiger en met meet kruiden. Maar de pan staat dagelijks op het vuur. Heerlijk om te doen”, aldus Carin, die met haar gezin boven de winkel woont. Een locatie met voor- en nadelen denkt ze. “Wellicht heb je in het centrum meer aanloop, maar aan de andere kant past deze plek goed bij ons. Als je tien kilo aardappelen koopt, wil je niet het hele centrum van Genemuiden doorlopen. Bij ons parkeer je voor de deur…”

Tegenwoordig hebben Carin en Johan de woensdag vrij. Zo voorkomen ze een zesdaagse werkweek en is er ook tijd voor wat ontspanning. Al ligt het werk toch altijd een beetje op de loer. “Ja, we gaan dan regelmatig op pad naar bijvoorbeeld Friesland. Kijken hoe de groentezaken het daar doen…je moet op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en ook zelf veranderen. Niet voor niets hebben we onlangs de zaak nog vernieuwd. De reacties daarop zijn heel goed.”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500