Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stormloop op kachels uit Zwartsluis

Geplaatst op: 17 maart 2016

“Een gekkenhuis”, zegt ondernemer Arjan Bruintjes van Veno Heating Systems. Sinds kort importeert hij kachels voor vrachtwagens, campers en boten vanuit Rusland en het lijkt alsof hij een gat in de markt heeft gedicht. “Het loopt storm…”, zegt Bruintjes die de zaak samen met zijn echtgenote Ria runt.

Bruintjes heeft een lange geschiedenis in de wereld van botenbouw. Toen zijn werkgever failliet ging, besloot hij zelf de stap in het diepe te maken. Sinds 2012 bouwde hij als Veno Yachting zelf boten. “Omdat nieuwbouw in de watersport momenteel vrij moeizaam gaat, startten we ook Veno Yacht Service. Daarvoor werkte ik voor een Zwitser die een boot in de Kranerweerd heeft liggen. Hij zocht een betrouwbare en betaalbare verwarming aan boord”, vertelt Bruintjes.

Zelf was hij al eens in aanraking gekomen met de Planar kachels die hij nu verkoopt. “Je kon er via een Tsjechisch bedrijf aan komen, maar die vroegen er dezelfde prijs als de bekende merken voor. Uiteindelijk kwam ik in contact met de Russische producent. Die is toevallig getrouwd met een Franse vrouw en die kon dus uitstekend communiceren met mijn Zwitserse klant. Ineens gingen er deuren open…”

Voordat Bruintjes het wist was hij officieel importeur voor Nederland en Zwitserland, terwijl er ook kansen liggen in België. En dat met kwaliteitskachels die meer dan de helft goedkoper zijn dan de gebruikelijke modellen op de markt. “De Russen konden het patent van een bekend merk overnemen. Ze hebben dat vervolgens geperfectioneerd. In Rusland worden ze vooral in vrachtwagens geïnstalleerd die onder barre omstandigheden hun werk doen. Deze kachels werken diep in Siberië en dat gedurende een hele lange tijd. En heel belangrijk: ze zijn in tegenstelling tot andere kachels geruisloos.”

Bruintjes had ‘goede verwachtingen’ van de verkoop in Nederland, maar is ondertussen compleet overdonderd door de vraag. “Ik heb onlangs op de watersportbeurs Boat Holland gestaan. Op de tweede dag was ik al door al mijn foldermateriaal heen. Die heb ik snel kunnen bijdrukken, maar een dag later was ik weer alles kwijt. Ik heb bovendien een vracht opdrachten binnengehaald”, vertelt Bruintjes. Hij bouwt de kachels namelijk zelf desgewenst ook in.

Vanuit het hele land rijden botenbezitters of eigenaren van campers naar Zwartsluis. Tijdens het gesprek met Zwartsluis Actueel is er bijvoorbeeld een echtpaar uit het westen van het land in het kantoor aan de Kranerweerd aanwezig. Ook gevallen voor de prijs en de betrouwbare kwaliteit. “Planar kun je verder alleen via internet kopen. Dan betaal je dezelfde prijs, maar kun je niet terugvallen op service. De kachels komen dan namelijk uit het buitenland.”

En dus kon Bruintjes wel eens een druk voorjaar en een lange zomer tegemoet gaan. “Wij gaan meer beurzen bij langs en staan straks ook op de Sleepbootdagen. Daar verwacht ik ook best veel van. Juist bezitters van zulke schepen zoeken naar betaalbare alternatieven. Nou, die hebben wij…”

Kijk voor meer informatie op www.venoheatingsystems.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500