Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Buitink Schilders gaat aardig richting het eeuwfeest

Geplaatst op: 20 maart 2016

Bedrijven die een eeuw op de teller hebben zijn redelijk zeldzaam. Buitink Schilders gaat zo langzamerhand aardig die kant op. Opa Buitink begon in 1924 met het bedrijf. Als er geen gekke dingen gebeuren maken Henk en Marien Buitink de eeuw vol.

Die gekke dingen zijn altijd mogelijk, weet Marien sinds vorig jaar. Bij onderhoudswerkzaamheden aan de Tagborch viel hij drie meter naar beneden. Na een operatie zit hij momenteel met de voet in het gips. “Alle tijd voor een interview…”, lacht Buitink daarom. Hij heeft de afspraak van broer Henk overgenomen.

Het bedrijf zit al lang op het industrieterrein en heeft ook nog steeds de winkel, maar opa begon destijds aan de Langestraat 41. “Hij woonde daar en had in de voorkamer de werkplaats. Personeel had hij niet. Toen mijn vader de zaak overnam, had hij wel twee personeelsleden. Het bedrijf groeide toen ook. Toen mijn broer en ik in 1990 in de directie kwamen hadden we al vijftien medewerkers.”

Dat aantal is even gegroeid, maar door de recessie zit Buitink nu weer op hetzelfde aantal. “We zijn een allround schildersbedrijf. Momenteel werken we bijvoorbeeld in een school in Weesp, bij een bedrijf in Zwolle en in Amersfoort en Dronten. Vaak zijn het opdrachtgevers waarvoor we al lang werken. Ze komen en blijven ons omdat we kwaliteit leveren en afspraken nakomen”, vertelt Buitink over de markt vol ‘moordende concurrentie’.

De komst van de ZZP’er is misschien wel de grootste verandering in de branche. Het vak zelf is nog steeds hetzelfde, vindt Buitink. “Je maakt gebruik van nieuwe technieken en andere materialen, maar in de kern verandert het schildersvak niet. Belangrijk is wel dat de wet tegenwoordig bij binnenwerk verf op waterbasis verplicht.”

Buitink Schilders werkt voor bedrijven en particulieren. Die komen langs voor schilderwerk en glaszetwerk. “Ook hebben we een goedlopende spuiterij. Daar spuiten we bijvoorbeeld kozijnen voor aannemers. Wij werken sowieso veel voor aannemingsbedrijven. Daarnaast leggen we ons de laatste jaren toe op onderhoudscontracten, vaak voor verenigingen van eigenaren. Wij zorgen dan dat een complex gedurende zestien jaar er top bij blijft liggen.”

En buiten die opdrachten is er nog steeds de Deco-Home winkel, op de plek waar ooit Altena zijn fietsen en bromfietsen verkocht. De tijd van de dikke behangboeken is voorbij, zegt Buitink. “Maar toch zie je behang weer wat terugkomen. Voor schilders zal dat nog wennen zijn, want die krijgen dat nauwelijks meer mee in de opleiding. Goede behangers vind je niet zo makkelijk. In de winkel mengen we ook verf. Onze schilders halen daar ook hun materialen op.”

Of Buitink Schilders ooit overgaat naar de vierde generatie is nog niet duidelijk. “Maar ik kan ook nog wel een tijdje mee hoor…”, klinkt het vanaf de stoel. Dat gips om de voet is in ieder geval van tijdelijke aard…

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500