Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met Vijf Gebroeders naar Verdronken Dorp

Geplaatst op: 22 maart 2016

De Vijf Gebroeders maakt het komende vaarseizoen een aantal thematochten. Het honderd jaar oude turfschip uit Genemuiden vaart op zaterdag 21 mei bijvoorbeeld naar het verdronken dorp Beulake. Dat werd in de 18e eeuw opgeslokt door het water. Hevige stormen, een dijkdoorbraak en te ver doorgeschoten turfwinning zorgden er voor dat het dorp uiteindelijk verloren ging.

Een kunstwerk middenin de Beulakerwijde herinnert sinds vorig jaar aan het dorp. Dat staat ter hoogte van de voormalige begraafplaats. Regelmatig worden nog vondsten uit het meer opgediept die herinneren aan Beulake. Die zijn onder meer te zien in het Cultuurhistorisch Centrum Vollenhove. Ook staat de oude preekstoel van de kerk in Beulake nu in een kerk in Vollenhove.

De Vijf Gebroeders vaart op 21 mei om 09.30 uur weg om via Zwartsluis (door de Meppelerdiepsluis!) en Beukers naar het verdronken dorp te varen. Helaas is het niet mogelijk om een wandeling op het eiland te maken. De Vijf Gebroeders vaart daarna door naar Blokzijl. Daar is tijd voor een rondwandeling. De Vijf Gebroeders vaart tussen 17.00 en 18.00 uur de thuishaven in Genemuiden weer binnen.

Meevaren met deze bijzondere vaartocht? Mail dan naar info@vareningenemuiden.nl De prijs is 35 euro (inclusief lunch en koffie of thee) per persoon.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500