Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Waar naartoe met Sportclub? (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 27 maart 2016

Sommige columns zijn lastig te schrijven. Vooral als ze over je oude, trouwe liefde gaan, zoals in dit geval Sportclub Genemuiden. De “groen-witten” zijn aan een uiterst moeizaam seizoen bezig. De plaatselijke hoofdklasser zakt steeds verder weg en dat doet menig supporter zeer. Na de pijnlijke degradatie uit de topklasse valt er deze jaargang opnieuw bitter weinig te genieten voor de liefhebber.

Triest dieptepunt was de 2-3 bekernederlaag afgelopen zaterdag tegen derdeklasser VV Groningen.  De opponent oogde als een veredeld campingelftal, maar wist Sportclub desondanks op inzet te kloppen.

Er zijn diverse oorzaken op te sommen voor de huidige sportieve malaise.

De talrijke trainerswisselingen hebben het geheel geen goed gedaan. Zoveel is duidelijk. Maar wanneer we de vinger echt op de zere plek willen leggen, komen we toch uit op het punt van de kwaliteit van de spelersgroep. Of liever gezegd, het gebrek er aan.

Ik denk dat het tijd wordt dat de vereniging zijn ambities uitspreekt. En daar dan ook zijn beleid op aanpast. Volgens mij wil het gros van de supporters dat Sportclub op een zo’n hoog mogelijk niveau acteert. Realistisch gezien is dat de (nieuwe) topklasse. Helaas moeten we concluderen dat we daar met de huidige selectie ver van verwijderd zijn.

En het lijkt er op dat de kloof alleen maar groter wordt.

De aankopen van de laatste jaren zijn van het niveau middelmaat. En de pareltjes van vroeger tijden sprankelen nog maar zelden. Ook de echte doorbraak van jeugd (op Job van Dalfsen na) laat op zich wachten.

Sportclub hanteert al jaren de zogenaamde “buitenlander”-regel. Zogezegd niet meer dan een aantal spelers van buitenaf in het eerste elftal. Wil men werkelijk op een zo hoog mogelijk niveau acteren, dan zal deze afspraak op de schop moeten. De regel zou wat mij betreft heel eenvoudig veranderd kunnen in het volgende: Sportclub Genemuiden streeft ernaar zoveel mogelijk spelers uit eigen gelederen in het eerste elftal onder te brengen. In het ideale scenario elf in de basis.  In de slechtst denkbare situatie kunnen dat er nul zijn. Het tweede elftal wordt de kweekvijver voor de hoofdmacht. In deze equipe wordt alles in het werk gesteld om spelers klaar te stomen voor het eerste.

Bij het aantrekken van spelers zou mijns inziens de nadruk moeten liggen op kwaliteit. Is men echt van een speler overtuigd, dan zou ik niet schromen om een tweejarige verbintenis aan te gaan. Het gebeurt nu geregeld – zie vorig jaar Ties en nu weer Artien – dat je na goed een half jaar alweer op zoek moet naar een vervanger. Het heeft wat weg van een duiventil, waar in en uit gevlogen wordt. Je neemt met een langer contract natuurlijk meer risico, maar daar tegenover staat een stuk continuïteit.

Sportclub is een geweldige club. De club straalt op vele fronten. Businessclub “de Wetering” doet fantastisch werk  en trekt bijna wekelijks nieuwe sponsoren. Je haalt er alleen geen punten mee.  Die moeten op het veld verdiend worden. Op langere termijn is ook een businessclub gebaat bij een elftal dat op een hoog niveau acteert. Succes trekt altijd.

Het is misschien tijd dat de leden zich over de ambities van de vereniging  gaan uitspreken. Dan is  in één keer duidelijk waar de club met elkaar naar toe wil. Want een rol spelen in de marge kan en mag voor een club als Sportclub toch geen optie zijn?!

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

4 thoughts on “Waar naartoe met Sportclub? (column Wim Rietman)

 1. Johan schreef:

  De blamage van afgelopen zaterdag heeft naar mijn idee niet alleen te maken met de kwaliteit van de spelersgroep, maar meer een gemis aan passie, beleving en focus. De afgelopen weken worden de wedstrijden, naar het lijkt, plichtmatig uitgespeeld en zie je weinig strijd en trots terug… Natuurlijk kun je kritiek hebben op de gehaalde spits, maar kijk naar de versterking van Artien en van de Kooy. Volgens mij waren we hier erg content mee…eindelijk een “stabiel “blok” achterin.

  De zwarte bladzijdes uit het afgelopen jaar met als begin de bestuurlijke crisis, niet verlengen met de trainer, opstappen hoofd TC etc. Waarom twijfelde Hennie in ‘t Hof? Was zijn gevoel terecht en klopt er misschien ergens “iets” niet. Is er wel een duidelijk beleid met doelstellingen en een gezamenlijk doel? Of is er verdeeldheid binnen de vereniging en zijn er verschillende visies?

  Ik ben het eens met Wim omtrent het aantrekken van spelers met toegevoegde waarde, waarbij dit niet ten koste gaat van eigen jeugd. Vorig seizoen zagen we Olivier Duinkerken een super partij spelen tegen IJsselmeervogels in de topklasse, waarom maakt deze jonge dit jaar niet veel minuten in de hoofdklasse? Dit was volgens mij de kans om eigen jeugd in te passen en door te groeien met vernieuwing voor de toekomst. Geen vernieuwing(innovatie) is volgens mij stilstand en achteruitgang…

 2. henniphof schreef:

  Helemaal met de twee vorige sprekers eens de technische commissie is de weg compleet kwijt. Hoe kun je een contract verlengen van een speler die een half jaar niet beschikbaar is. Nu is hij wel weer beschikbaar en wordt hij de laan uitgestuurd voor mij een speler met meerwaarde.Hoe verklaar je dat je een speler die 185 wedstrijden in het eerste voetbal het ineens niet meer zou kunnen. Heeft de trainer en met name de assistent trainer hem dan wel goed begeleid. Zo ga je niet met je eigen jongens om.

 3. genemuiden schreef:

  wim legt juist de vinger op de zeerre plek allemaal middel matige spelers halen en onze eigen jeugd weg laten gaan tc bedankt

 4. Roy schreef:

  Mooi geschreven Wim en denk ik ook de werkelijkheid, SC zal als er niets veranderd terugzakken naar een 1e klas niveau.
  Schoon schip maken en echte toppers halen, roepen we al jaren, maar ze worden niet gehaald…
  Ik ben er van overtuigd dat als er 6 a 7 toppers ( ala Ties, Lanjouw, Cornelia ) aangetrokken worden, SC dan wel kan aanhaken.
  Vroeger, lees in de tijd van Pascal Cohen en Resio was er geen cent te makken bij ons SC. De TC haalde spelers die wel een versterking waren! Nu speelt er een spits die niet beter is dan je eigen jeugd spits, en beiden kunnen ze het niveau niet aan.
  Het (z.g.n.) scouting apparaat heeft hier flink gefaald. Ik zou de TC dan ook snel uit breiden of vernieuwen..met mensen die hier wel verstand van hebben.
  Daarnaast zou ik de assistent trainer ook vervangen, maar ik begreep dat deze persoon ook in de TC zit, ja dan gaat dat moeilijk.

  Niets doen komt nu ook niet goed, ik zag gisteren veel mensen met tranen in de ogen vertrekken !

  Dit kan en mag niet de bedoeling zijn.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500