Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Luiemotte maken moet makkelijker worden

Geplaatst op: 31 maart 2016

Foto's Joke Veldman

“Een goede avond waarop een aantal goede ideeën op tafel kwamen”, zegt Sijm van Lente van de Stichting Vrienden van oud-Genemuiden over de discussieavond over Luiemotte. Die oude Genemuider traditie heeft de afgelopen jaren weinig belangstelling en met de avond wilde de organisatie onderzoeken waarom dat is en hoe verbeteringen mogelijk zijn.

Bij de avond waren betrokken ouders en leden van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden aanwezig. Dat leverde een goede discussie op waarmee de organisatie iets kan. Volgens Van Lente worden binnenkort verbeteringen en veranderingen duidelijk. Een ding is al duidelijk, de drempel voor het maken van een luiemotte moet wat omlaag.

Luiemotte is een oude Genemuider traditie die elk jaar op 1 mei zichtbaar is in de straten van Genemuiden. Vorig jaar was de deelname minimaal, al leverde het evenement opnieuw mooie beelden en verhalen op. Joke Veldman volgde destijds het hele proces waarbij de families Eenkhoorn, Van der Pligt, Van der Kamp, Beens en Visscher betrokken waren. Ze doet daarvan verslag:

“Buurvrouwen en veel kinderen kwamen woensdagmiddag samen met veel emmers. Al snel begreep ik dat er veel emmers water in de auto s mee gingen, want de geplukte bloemen moesten wel meteen in het water. We reden de polder in op zoek bij sloten naar weidebloemen want daar moet het overgrote deel uit bestaan: pinksterbloemenm dotterbloemen, fluitekruid, zuring, klaver, madeliefjes, witte en blauwe dovenetel.

Ook zelf heb ik meegeholpen in de weilanden pinsterbloemen te plukken. Dat valt mooi tegen want van een afstand denk je het staat er vol van, maar eenmaal in het weiland lijken het er toch veel minder, maar gewoon stevig doorplukken overal en de emmers waren al snel vol.

’s Avonds nog op stap om tussen het drassige riet en de waterkant dotterbloemen te veroveren. Onder prikkeldraad en tussen brandnetels door maar het is weer gelukt.

Donderdagavond gingen we weer beginnen met het ‘insteken van de bloemen’. Omdat het geen dahlia’s zijn is dit een hele klus, want er moeten van alle bloemen eerst piepkleine ”boeketjes” gemaakt worden. Voordat je 1 gaatje in het gaas gevuld hebt, wat een enorm werk… Maar vele handen maken licht werk en inmiddels waren de mannen er ook bijgekomen om te helpen. Vol goede moed gingen we aan de slag.

Onder tussen kwam iemand nog met een oude foto aan en het leuke is dat op die zwart wit foto de meeste kinderen van rond 1981 nu als moeder helpen met bloemen steken… echt geweldig. De ”baby” pop die tijdens Luiemotte mee gaat werd nog even geknuffeld en moest weer naar bed evenals de kinderen, want om 6 uur moet iedereen er al weer uit.. om om 7 uur te begint de rondgang door Genemuiden.

Daardoor was de traditie weer ‘gered’. Kijken hoeveel luiemottes er dit jaar zijn…

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500