Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mensen met een Overtoom-hart moeilijk te vinden

Geplaatst op: 9 april 2016

Foto Pieter Polman

“Mensen met een Overtoom-hart zijn moeilijk te vinden”, zei Piet Bonthuis vrijdagavond tijdens Umme de Toafel. De makelaar zit al sinds 1970 in het bestuur van het verenigingsgebouw en andere bestuurders hebben ook al flink wat jaren achter hun naam staan. Verjonging van het bestuur is niet zo eenvoudig. “Bovendien denken negen van de tien mensen dat de Overtoom van de gemeente is”, aldus Bonthuis.

Hij was vrijdag een van de gasten tijdens de eerste editie van Umme de Toafel, een initiatief van Genemuiden Actueel en SCEG. Jan Blei interviewde zes gasten. De geschreven versies daarvan verschijnen de komende dagen op Genemuiden Actueel. Bonthuis sloot het programma af met een terugblik op het legendarische concert van Toontje Lager. Niet zozeer legendarisch vanwege de muziek, maar vanwege het incident waarbij veel bezoekers door de vloer zakten en een meter naar beneden vielen. Waar doorgaans het dak er af gaat tijdens een concert, ging in Genemuiden de vloer er af.

“Het ging daverend mis…”, kijkt Bonthuis terug. Hij woonde destijds nog in de Reiger, op loopafstand van d’ Overtoom. “Beheerder Ab van Lente belde mij dat ik onmiddellijk moest komen. “D’r is nou wat gebeurt…’, zei hij. 750 bezoekers waren aan het springen en hossen en ineens begaf de vloer het vlak voor het podium. Ik kon mijn ogen niet geloven…”, vertelt Bonthuis. Vermoedelijk was het in de huidige tijd einde verhaal geweest voor een concert, begin jaren tachtig sloeg de paniek blijkbaar minder snel toe. Bonthuis: “Toenmalig jongerenwerker Henk Okma riep om dat iedereen rustig moest blijven en een stukje naar achteren moest gaan. Toen ging het concert gewoon door…”

Sterker nog: een paar dagen later werd de zaal weer vrijgegeven voor sportactiviteiten. “Een tapijtfabrikant stond garant voor de vloer. We hebben een paar nieuwe balken gelegd en daarmee hebben we nog een jaar gedraaid. In die tijd waren er al plannen voor de nieuwe Overtoom, vandaar dat er ook weinig onderhoud aan die zaal was geweest. We wisten dat de vloer slecht was, maar dat het juist op deze plek mis zou gaan hadden we niet verwacht.”

De historische koepel ging met de komst van de nieuwe Overtoom verloren. Die heeft dus eigenlijk maar amper vijftien jaar bestaan. “Dat was wel een fantastische tijd. Veel activiteiten in Genemuiden vonden daar plaats. Waar we nu zitten (in de kantine, red) is een historische plek: dit is het alleroudste stukje Overtoom. Als we hier vroeger met Ons Genoegen oefenden, stonden de koeien voor de ramen”, herinnert Bonthuis zich.

Het zijn dat soort verhalen die hem binden aan het gebouw. Net zoals zoveel Genemuidenaren. En toch is het moeilijk om bestuurders te vinden. “Onze generatie heeft een enorme band met dit gebouw. Probleem is dat de oprichters zo langzamerhand in de tachtig zijn. De jeugd heeft minder met het gebouw. De meeste mensen willen dat de douches lekker warm zijn, dat Eddy de koffie bruin heeft, en dat de prijs daarvan niet te hoog is. Verantwoordelijkheid nemen ze liever niet. Dat is momenteel best een uitdaging, want de houdbaarheidsdatum van de meeste bestuurders is zo langzamerhand echt verstreken.”

Bonthuis keek ook nog kort terug op Ons Genoegen, de muziekvereniging die in 1998 het leven liet. “Gebrek aan leden…op het einde liepen we nog met zeventien mensen op straat. Doodzonde…”, aldus Bonthuis, die zelf met een aantal leden naar Hasselts Fanfare verkaste. Daar speelt hij nog steeds trombone.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500