Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stereo ‘gouden sieraad’ van Zwartewaterland

Geplaatst op: 9 april 2016

Foto's en video Pieter Polman, tekst Erik Driessen

Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo zorgde voor een gedenkwaardige zaterdag in de Bovenkerk. Het koor gaf in Kampen twee jubileumconcerten, presenteerde een boek en een cd en zette een groot aantal jubilarissen in het zonnetje. “En ik heb vanavond dingen gehoord die ik van Stereo nog nooit heb gehoord. Je hebt ons boven ons zelf doen uitstijgen”, complimenteerde voorzitter Jan Roetman de gepassioneerde dirigent Harm Hoeve.

Intrada Benedictus maakte zaterdagavond meteen indruk. Onder begeleiding van professionele muzikanten klonken de ‘gouden stemmen’ van Stereo prachtig. Vijftig jaar ervaring en de continue zoektocht naar vernieuwing hebben daarmee ongetwijfeld te maken. “Prachtig dat er zoveel jonge mensen in de kerk zijn. Voor Stereo is dat heel belangrijk”, aldus Roetman bij aanvang van het concert, met de gedachte ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ in het achterhoofd.

Het jubilerende Stereo bracht de rest van de avond twaalf van de zeventien nummers die op de nieuwe cd staan. Burgemeester Bilder kreeg het eerste exemplaar aangeboden, maar Roetman onthulde dat de burgervader donderdag ook al een cd had gekregen. “Daarom kan ik uit eigen ervaring dit album aanbevelen”, aldus Bilder, die de opnames al twee keer in de auto beluisterde. Hij prees Stereo in een korte toespraak en wees daarbij op het ledenbestand. “Toen ik in Zwartewaterland kwam, dacht ik dat Stereo een Genemuider koor was. Maar ondertussen weet ik dat er ook veel leden uit Hasselt, Zwartsluis en de wijde omgeving komen. Stereo is een gouden sieraad voor Zwartewaterland.”

Stereo presenteerde zaterdag niet alleen de cd, maar ook het jubileumboek ‘Breek uit in Jubel’. Een prachtig overzicht van vijftig jaar Stereo. Roetman wees daarbij op het vele werk dat Harry Brouwer en Helmich Visscher hebben verricht. De laatste mocht net als Piet van Dijk en Henk de Boer ook naar voren komen voor het ontvangen van een onderscheiding voor veertig jaar lidmaatschap. Vijf anderen (waaronder Roetman) zijn 25 jaar lid.

Jan Visscher en Gerrit van Veen zingen nog langer bij Stereo. Al vanaf de oprichting namelijk. “Binnen het koor is de onderscheiding voor 25 en 40 jaar lidmaatschap zeer gewild, maar voor vijftig jaar hadden we uiteraard nog niets. Daarom moesten we iets nieuws bedenken en dat is de ‘gouden Stereo jubileumspeld’ geworden”, aldus Roetman.

Henk de Boer (vanaf zijn 15e lid van Stereo) en Leo Stam maakten zaterdag indruk als solist bij een aantal liederen. Maar die kwalificatie gold eigenlijk voor het hele koor. In de overrompelend mooie omgeving van de Bovenkerk liet Stereo zien dat het een vitaal en robuust koor is dat met vijftig jaar geschiedenis nog alle toekomst heeft. De combinatie met de professionele muzikanten onder leiding van concertmeester en violiste Marieke Booy was ronduit indrukwekkend.

Burgemeester Bilder sloot de avond af met een gebed. Daarna konden liefhebbers het nieuwe album kopen. En de geluidsdrager vond gretig aftrek.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500