Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester Bilder gaat graag door in Zwartewaterland

Geplaatst op: 11 april 2016

Jan Blei in gesprek met burgemeester Bilder.

Geen seconde twijfel kende Eddy Bilder: hij gaat graag door als burgemeester van Zwartewaterland. Nog voor de zomer moet zijn herbenoeming rond zijn. “Ik heb het uitzonderlijk goed naar mijn zin. En dat terwijl ik een echte Veluwse heikneuter ben. Mijn familie van moederskant woont al sinds de middeleeuwen in Ermelo”, aldus de burgemeester die vrijdag te gast was tijdens Umme de Toafel in d’ Overtoom.

Presentator Jan Blei vroeg Bilder onder meer naar het hoogtepunt in zijn bestuursperiode. “Dat we er in geslaagd zijn om de financiële positie weer op orde te brengen. We schrijven sinds lang weer zwarte cijfers. Al hebben we nog heel lang zwarte cijfers nodig om er definitief weer bovenop te komen, maar we zijn in ieder geval op de goede weg”, aldus de burgemeester, die goed uitlegde waarmee Zwartewaterland in dergelijk zwaar weer terecht is gekomen.

“Na de fusie is er veel grond aangekocht. 84 hectare in Cellemuiden en 100 hectare tussen Hasselt en Lichtmis om maar eens wat te noemen. Die laatste aankoop was bedoeld voor de bouw van twaalfhonderd woningen. Veel te veel voor een kern met zevenduizend inwoners en de verwachte migratie vanuit Zwolle was ook niet realistisch. Vervolgens heeft de gemeente te lang gedraald om de feiten onder ogen te zien. Er is geleefd van geld dat er niet bleek te zijn: de grondprijs steeg in de boeken, terwijl de waarde in werkelijkheid juist omlaag ging.”

En dat heeft er toe geleid dat Zwartewaterland altijd ‘bijzondere aandacht van de provincie’ krijgt, zoals Bilder het vrijdag omschreef. Hij zou de rol van de provincie graag anders zien. “De provincie zit wel heel erg in de rol van strenge schoolmeester. Vanuit Zwolle kijken ze toe, terwijl ze ook zouden kunnen helpen. Wat in het bedrijfsleven normaal is, geldt blijkbaar niet voor overheden: als daar een holding in de problemen zit, help je die met een onderdeel dat wel goed loopt. Je zou Zwartewaterland als onderdeel van de holding Overijssel kunnen zien. De provincie Overijssel is miljardair…”

Jan Blei vroeg of bestuurders in Zwartewaterland last hebben van bedreigingen, al dan niet via social media, zoals dat elders gebeurt. Volgens Bilder is dat nauwelijks het geval. “Zwartewaterlanders hebben normen en waarden hoog in het vaandel staan. De sfeer is gemoedelijk en dat leidt ook tot redelijk goede omgangsvormen. Dat maakt besturen hier ook minder onaangenaam dan elders.”

Bilder keek ook terug op het referendum van afgelopen woensdag. In tegenstelling tot anders was de opkomst in Zwartewaterland buitengewoon laag. “Ik vermoed dat het te maken heeft met de oproep van de SGP om thuis te blijven. Die achterban stemt anders altijd. Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van een referendum. Vergeet niet dat dit grapje veertig miljoen euro heeft gekost en voor dat geld kan ik een betere besteding bedenken. Het referendum leek een soort uitlaadklep voor mensen die tegen Europa zijn. Aan de andere kant was de uitkomst wel een heel duidelijk signaal.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500